FAQ om elbilar

Elbilar finns precis som alla andra bilar av olika kvalité och med olika funktioner. Det innebär självklart att många svar på frågor är modellspecifika. För beslutsfattare, inköpare och användare i större organisationer, rekommenderar vi att ni följer utvecklingen på laddaelbilen.se. 

 

Nedan listar vi några vanliga generella frågor om elbilar och laddning. Undrar just du något? Släng iväg en fråga till info@laddaelbilen.se så svarar vi.

 

1. Går det att köra en elbil på vintern?

 

Absolut! Batteriet laddar oftast lika bra i överkomlig kyla som i värme, men räckvidden kan bli kortare beroende på bil. Eftersom en elbil inte har en motor som alstrar lika mycket värme skapas värmen på andra sätt. Det vanligaste är en form av el-element eller ett värmeaggregat kopplat till en extern energikälla som ej drar kraft från batteriet.

 

2. Kan man verkligen köra tillräckligt långt med en elbil?

 

Självfallet är räckvidden mycket beroende av bilen du kör, de flesta elbilar har idag en räckvidd på ca 150 km och laddhybrider ungefär som bärnsledrivna bilar. Tesla bilarna är i en klass för sig med räckvidd på upp till 450km med endast eldrift. En normal svensk personbil körs i genomsnitt ca 40 km per dag och 75% av körsträckan görs kortare än så. Utmana dig själv och fråga hur långt du egentligen kör varje dag. Hur långt du kommer med en elbil beror också väldigt mycket på din körstil. Du kan påverka räckvidden med över 50% beroende på många olika faktorer.

 

3. Har elbilar dåliga prestanda?

 

Absolut inte, men återigen är det enormt modellspecifikt vilken sorts prestanda man pratar om. Elbilar har ett högt vridmoment vilket gör att kraften kommer omedelbart, detta innebär att omkörningar och snabba accelerationer från stillastående oftast är mycket bra. Generellt sätt har dagens elbilar inte sämre prestanda än vanliga bensin eller dieseldrivna bilar. Tesla är ett klockrent exempel på att det även går att göra riktigt snabba bilar som drivs av el. 

 

4. Är det inte lite farligt att ladda en elbil?

 

När fick du senaste ström genom kroppen då du laddade mobiltelefonen? Faktum är att det är oftast säkrare än så. De flesta laddstationer har inbyggda säkerhetsmekanismer vilket gör att elen inte slås på förräns du har satt i kontakten och godkännt laddningen.

 

5. Hur lång tid tar egentligen batterierna att ladda?

 

Batterier laddas med fördel över t ex natten eller när du är på jobbet. Laddtiden beror på hur tomt batteriet är, hur stort batteriet är, vilken elbil vi pratar om och framför allt vilken effekt man laddar med.  Generellt sätt så kommer man ladda lite varstans och sällan köra slut helt på batteriet. Flera elbilar kan snabbladdas i speciella laddstationer som blir allt vanligare och plockar då upp ca 80% på ca 30 min. Lagom för en lunch eller kaffe. Under året har bl a OKQ8 börjat installera semisnabbladdstationer på sina mackar.

 

6. Är elbilen verkligen så ren som det sägs? Elen kommer väl från smutsiga kraftverk?

 

Självklart måste elen produceras någonstans men i Sverige är vi duktiga på att producera utsläppsfri el. Räknar man om utsläppen från svensk kraftproduktion till hur den används i elbilar, släpper en elbil i genomsnitt ut ca 2-3 g CO2 per km. Om elen produceras med hjälp av vindkraft, solkraft eller annan förnyelsebar el så betecknas elbilen som utsläppsfri.

 

7. Behöver vi inte bygga offantligt många nya kärnkraftverk för att elen ska räcka till?

 

Om samtliga personbilar i Sverige var eldrivna skulle vi behöva öka elproduktionen med ungefär 15TWh *) eller 6-8%. Den planerade vindkraftsutbyggnaden är större än så och vi skulle kunna spara motsvarande el genom att välja energieffektiva lampor med LED-teknik, byta till energisnåla hushållsmaskiner eller komma ihåg att släcka lamporna efter oss i rummet.
*) Länk till kalkyl här!