Tesla Roadster

Man möts av en mäktig prestanda på pappret som få förknippar med en elbil. 0-100 på 3,8 sekunder och ca 390 kilometers räckvidd. Kan det verkligen stämma?


Bilen kopplas bort från underhållsladdningen utanför och jag glider ner i förarsätet. Bilen är låg och så även sätet. Detta är ingen bil för de som har svårt för att böja på knäna, men min smidighet visar sig vara tillräcklig och stolen är omslutande och bekväm, precis som det ska vara i en bil av denna klass.


I med Drive mode och släpper på bromsen, bilen börjar rulla lite lätt i krypfart utan gaspådrag och jag svänger runt och ut från parkeringen. Ett par rondeller och sedan ut på motorvägen uppmanar min passagerare och tillika Teslarepresentant, tryck gasen i botten, och kraften kommer omedelbart.


Ett kraftigt sug bakåt och bilen accelererar som om någon tände en raket bakom. Ett svagt vinande ljud hörs och det känns som att jag kör en bil från framtiden. JÄVLAR! Utbrister jag med ett stort leende på läpparna. Vridmomentet är fullkomligt underbart och känslan att köra en renodlad sportbil utan utsläpp likaså.


Den fast styrningen och låga tyngdpunkten ger Tesla Roadster underbara egenskaper att busköra med. Sådant som man egentligen inte ska uppmana till. Men bilen gör sig även hyffsat bekväm som vardagsbil och att köra lugnt och mjukt går alldeles utmärkt. Räckvidden efter min förhållandevis tuffa körning påverkades knappt vilket gör att jag har inga problem att tro på Teslas siffror.


Detta är en bil av den högre prisklassen men de som har en ansträngd budget kan ändå dra ett öra åt. Enligt källor är försäkringspremien rekordlåg pga att de helt enkelt finns så få bilar på marknaden, ingen har blivit kraschad och bilen är klassad som en elbil. Du har dessutom extremt låga driftskostnader i form av enbart el.


Tesla Motors i USA har officiellt slutat att tillverka bilen men deras dansk/svenska representant berättar att det fortfarande finns ca 100 bilar i lager för mer eller mindre omgående leverans.


Nöjd och belåten över att äntligen ha fått köra den coolaste bilen som finns att köpa ser jag fram emot kommande modeller av Tesla, Model S och Model X, båda modellerna kommer ha hög prestanda och lång räckvidd. Model S ska lanseras under andra halvåret och Model X runt slutet av 2013.


Frågan jag har svårt att få bort ur mitt huvud är; Om Tesla Motors kan skapa en elbil med sådan fantastisk prestanda och räckvidd, varför kan inte de andra biltillverkarna?