Applus IDIADA Group - VOLAR-e

Extrema elbilar

I september 2012 valdes det spanska företaget Applus IDIADA ut av Europeiska kommissionen för att utveckla en elektrisk högpresterande sportbil. En sportbil som skulle vara jämförbar med, eller bättre än sportbilar med konventionella förbränningsmotorer. Fordonet skulle också omfatta den senaste tekniken hos elmotorer, aktiv säkerhet och kommunikationssystem.

 

Resultatet ser ni här Volare-e.

 

Elbilen byggdes ihop på enbart 4 månader men är tyvärr enbart en prototyp som är tänkt att bidra till att övervinna de nuvarande tekniska och sociala hindren för elbilar. Vidare är tanken också att främja acceptans av elbilsteknik hos allmänheten och förbereda inför en massintroduktion av elbilar i våra samhällen.

 

Men som tur är Volare-e inget annat än extrem.

 

De 4 elmotorerna som är placerade vid var sitt hjul ger tillsammans en effekt på hela 800 kW och med ett vridmoment på över 1000 Nm. Kraften kommer ifrån ett litium-jon batteri med blygsamma 35 kWh som sägs kunna laddas fullt på 15-20 min. Gissningsvis då med något som kan ge batteriet 90-100 kW i laddeffekt.

 

De officiella siffrorna säger att Volar-e kan uppnå en hastighet på 300 km/h som den når på bara 12,1 sekunder. 0-100 går på snabba 3,4 sekunder. Karossen är helt i kolfiber och chassit är byggt av krommolybdenstålrör.

 

Eftersom Volar-e enbart är en konceptelbil finns tyvärr inte mycket mer information tillgänglig för tillfället. Som förväntat kommer denna bil med all sannolikhet aldrig att vara till salu, samtidigt visar den upp en helt annan sida av elbilar än vad de tidigare varit förknippade med.

 

Det bästa sättet att uppleva Volar-e är att se nedan video när Volare-e invigs på F1-banan Circuit de Catalunya.