Mercedes-Benz – SLS AMG Coupé Electric Drive

loading...

Mercedes första produktionsklara elbil blev kanske inte direkt vad många hade trott. En elbil utvecklad av AMG-gruppen med fyrhjulsdrift och som dessutom anses vara världens snabbaste elbil som går i serieproduktion. Kort sagt en eldriven monstersuperbil.


Det var på bilmässan i Paris förra året som Mercedes AMG talade om att bilen skulle gå i serieproduktion med de första leveranserna under 2013 med modellår 2014. För den initiala utgåvan kommer endast speciellt inbjudna få chansen att komma över ett exemplar som lär kosta häftiga € 416 500.


En liten intressant detalj i det anmärkningsvärt långa namnet är att Mercedes tidigare hade begreppet "E-cell" knutet till sina tidigare versioner av bilen men har nu alltså bytt ut det till "Electric Drive".


SLS AMG Coupé Electric Drive tar endast 3,9 sekunder att nå 0-100 km/h och toppfarten är begränsad till 250 km/h. Elbilen har ett vätskekylt batteripaket på 60 kWh och 548 kg som ger kraft till 4 stycken elmotorer, en motor för varje hjul. Varje motor är elektroniskt styrd för att ge maximal kraft eller bromsverkan vilket ger en exceptionell kontroll över styrning, väghållning och kurvtagning. Den totala effekten landar på hela 552 kW.


Räckvidden anges till 250 km enligt NEDC men i verkliga förhållanden med en tung högerfot lär bilen klara ungefär hälften, som trots allt är mer än tillräckligt för ett antal roliga varv på vilken racingbana som helst.


Elbilen har 3 körförhållanden – "Komfort" är den mjuka körstilen som ger en effekt på 440 kW, "Sport Mode" chassit styvas upp och bilen blir mer svarskänslig. "Sport plus" är det sista steget som ger full effekt och extrem prestanda över hela registret.


Se också den 18 minuter långa filmen när Chris Harris, från DRIVE channel på You Tube testkör bilen.