Förväntad trög start på året för laddbart

Under januari passerade det svenska beståndet av laddbara bilar 16 000 stycken. Sista månaden på 2015 slog alla tidigare rekord, men inledningen av 2016 blev stillsam. Under januari ökade beståndet med 324 laddbara bilar, den lägsta ökningen på tio månader, till totalt 16 286 stycken.
 
Från årsskiftet förändrades reglerna för supermiljöbilspremie och förmånsvärdesreduktion, vilket ledde till en rekordökning av främst laddhybrider innan regeländringen. Från årsskiftet blev laddhybrider 20 000 kronor dyrare i inköp, vilket högst sannolikt minskar intresset för att välja bilar med laddhybridteknik. I en enkät till privata ägare av laddbara bilar, som Power Circle gjorde innan årsskiftet, framgick tydligt att de som köpt en laddhybrid valt denna främst av ekonomiska anledningar. De som köpt en elbil anger miljöfördelar, framför ekonomiska fördelar, som främsta anledning till köpet.
 
– Det återstår att se vad de försämrade villkoren för laddhybrider får för långsiktiga konsekvenser. Även om laddhybrider, beroende på hur de används, har sämre klimatnytta än rena elbilar har de en viktig roll att spela i omställningen av fordonsflottan. Vi måste förändra beteende, och med en laddhybrid får bilister vana att köra på el och att ladda bilen, utan räckviddsångest. Det underlättar att senare ta steget till en ren elbil, säger Olle Johansson, VD för Power Circle.
 
Under januari gjorde Nissans nya Leaf, med större batteri (30 kWh), debut på svenska marknaden tillsammans med BMW:s nya laddhybrid i 2-serien (225 XE Active Tourer). Trenden just nu är att elbilar får längre räckvidd, förutom Nissan har även BMW och Volkswagen annonserat uppgraderingar av sina elbilar. Samtidigt ökar modellutbudet av laddhybrider.
 
Den svenska laddinfrastrukturen fortsätter att växa. Vid årsskiftet fanns 1 869 laddpunkter fördelade på 539 laddstationer, enligt Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur (laddinfra.se).
 
Topplistan
De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (1 532 st) samt Tesla Model S (1 278 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (5 161 st) och Volvo V60 (1 550 st) vanligast.
 
På www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

Källa: Powercircle

Kommentera gärna:
(Tänk på att du har ett eget ansvar för vad du skriver!)

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln