Ett intressant bilår har inletts

VW Tiguan GTE Active Concept VW Tiguan GTE Active Concept

Det är intressant att se att biltillverkarna, exvis VW, nu presenterar laddhybridmodeller som VW Tiguan GTE. Tendensen att installera eldrivlinor som ensamma kan stå för fordonets framdrift i laddhybrider utan hjälp av förbränningsmotorn ökar.

Detta är ju ett sätt att att vara förberedd på att snabbt kunna ta ett beslut att lyfta bort förbränningsmotorn. Fortfarande är faktiskt "gamla" Opel Ampera/Chevrolet Volt med sin framdrift helt baserad på eldrift och en förbränningsmotor som enbart laddar upp drivbatteriet vid behov det vettigaste.

Denna trevliga modell saknade dock möjligheten till snabbladdning, men kunde å andra sidan köras upp till ca 8 mil med eldrift, vilket få av dagens laddhybrider klarar. Många klarar ju bara ett fåtal mil, och deras design är ju i praktiken mer optimerad för att kvalificera sig att komma åt olika former av miljösubventioner.

Undantaget är ju BMW i3 REX som har samma uppbyggnad som Ampera/Volt men längre elräckvidd och möjlighet att snabbladda. Både förbränningsmotorn (REX) och snabbladdningen är tilläggsoptioner till basmodellen BMW i3.

Det skall också bli intressant att se hur de stora amerikanska biltillverkarnas kommande modeller utvecklas. Nya Chevrolet Bolt är en intressant nykomling som har potential att lyckas även på den europeiska marknaden. Den rena elbilen TESLA Model S fortsätter sitt triumftåg, och inte många trodde att denna lyxbetonade, dyra elbil skulle bli mest sålda elbil i Sverige bara drygt två år efter introduktionen. I mars presenteras TESLA Model III, vilket blir spännande. Kommer de att lyckas att sälja denna i de större volymer som är målet?

Det skall också bli spännande att följa "pionjären" Nissan Leafs utveckling och om den större batterikapaciteten leder till en välförtjänt försäljningsökning. När kommer Renault med större batterikapaciteter? Får de eldrivna stadsbussarna det genombrott de så väl förtjänar under 2016? Kommer äntligen rejäla satsningar på att bygga ut laddinfrastrukturen för våra elfordon? Vad kommer det att kosta att snabbladda? Kommer det ny teknik för lagring av elenergi?

Kommer våra politiker att äntligen bli övertygade om att satsningar på eldriften är en av de snabbaste och kostnadseffektivaste sätten att kraftigt reducera vår negativa klimatpåverkan. Kommer konkreta handlingsplaner och kontrollstationer för att med trovärdighet nå fossilfria transporter år 2030?

Vi på Laddaelbilen.se önskar alla GOD FORTSÄTTNING PÅ ELBILSÅRET 2016!

/Peter Bäckström

Kommentera gärna:
(Tänk på att du har ett eget ansvar för vad du skriver!)

 • Peter Bäckström • 17 januari 2016 08:46:02
  Hej Patrik. Visst är nyheten om NEVS spännande och vi har ju som sagt publicerat den redan. Min sammanställning gör inte anspråk på att vara fullständig. Avsikten är att visa att det faktiskt finns många exempel på förutsättningar för att 2016 kan bli ett riktigt genombrottsår för eldrift i Sverige, men att det är viktigt att arbeta för att få ökad medvetenhet och kunskap och få fram viktiga beslut hos beslutsfattare inom företag, stat och kommun. Det finns mängder med aktiviteter som pågår i det paradigmskifte inom transport- och energisektorn som är nödvändiga för vår framtid. Med rätt beslut kan man åstadkomma stora positiva förändringar snabbt, det har man ju visat i Norge där en elbilsmodell, VW E-Golf, kunnat bli mest sålda bil alla kategorier och var fjärde ny bil som säljs är en elbil. Men i Norge har man ju också satsat rejält på att bygga ut laddinfrastrukturen. Detta är ju en egentligen helt ofattbar utveckling som har skett på ett fåtal år och det är kanske en del av problemet. Många avgörande händelser inser man inte betydelsen av förrän långt i efterhand. Vi önskar NEVS lycka till och hoppas att allt kommer igång enligt planerna.
 • Patrik W • 16 januari 2016 14:23:15
  Hur kan du låta bli att omnämna NEVS, gällande intressant elbilsår 2016????
  De har ju fått en order på 150 000 elbilar! Fast det är kanske inte intressant att se utveklingen på!?
  Jag är glad att ni skrivit om NEVS för någon vecka sedan, så missförstå mig inte! Men borde vara en av de mest spännande sakerna rörande elbilar i Sverige att följa utvecklingen på under 2016!
  Patrik

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln