Volvo Cars lanserar elbil 2019

Volvo Cars lanserar elbil 2019!  Samtidigt ska alla modeller finnas som laddhybrider med bensin- och eldrift. Målet är att var tionde Volvo som säljs ska ha eldrift."Tiden har kommit när elbilar slutar vara en nischteknologi och blir mainstream", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Volvo tror att marknaden för elbilar kommer att ha mognat betydligt före år 2025, med tanke på saker som efterfrågan, kostnad för motorer och batterier, och inte minst infrastruktur i form av laddstationer.

Köper batterier

Vilken modell som ska lanseras med eldrift är inte bestämt. Men det blir någon i 60- eller 90-serierna, och räckvidden måste vara konkurrenskraftig.

– Man ska komma minst 50 mil på en laddning, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars.

Batterierna köps in från externa leverantörer, precis som till de laddhybrider Volvo har i dag. Det är i första hand två V60-modeller med dieseldrift som bara finns i Europa.

– Vi har sålt max 8 000 per år av dem. Det motsvarar knappt två procent av vår totala försäljning, säger Elfström.

Inte bara fyrhjul

Nu ska alla modeller efter hand erbjudas som laddhybrider ("plugin-hybrider") med bensinmotor.

– Det finns en global marknad för bensindrift. Dieselbilar går bara att sälja i Europa, noterar Elfström.

Hybriderna ska också finnas med enbart framhjulsdrift, som är billigare än de fyrhjulsdrivna varianterna. Målet är att hybrider och rena elbilar inom några år ska utgöra tio procent av Volvo Cars försäljning.

Ett argument för satsningen är den uppföljning Volvo gjort av hur kunderna kör de laddhybrider som redan finns.

– Folk kör ungefär halva tiden på el. Det visar att man är intresserad av att verkligen använda eldriften, vilket är glädjande, säger Stefan Elfström.

Ny mindre modell

En tredje nyhet är att Volvo ska bygga en helt ny mindre modell i 40-serien, som också ska finnas som laddhybrid.

Inget är bestämt om i vilka fabriker de nya modellerna och varianterna ska byggas. Volvo Cars har bilfabriker i Göteborg, Belgien och Kina, och är på väg anlägga en i USA.

Källa: SVT.se/TT

Kommentera gärna:
(Tänk på att du har ett eget ansvar för vad du skriver!)

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln