Hemtjänsten Humlan i Söderhamn kör nu elbil!

Saxat från helahalsingland.se
Nu är Söderhamn ett steg närmare miljömålen med 100 procent förnyelsebara drivmedel.
Först ut är hemtjänsten Humlan i kvarteret Lönnen. Sex elbilar levererades till den förväntansfulla personalen.

Näst intill ljudlöst glider sex vita bilar in på hemtjänstens parkering. Det är kommunens första renodlade elbilar som gör entré.

– Det känns bra att få miljövänliga moderna bilar till hemtjänsten, säger omvårdnadsförvaltningens chef Anna-Karin Eklund. Elbilarna är det första steget mot miljömålet att ha en helt fossilfri fordonsflotta år 2050.

– Det känns otroligt bra att äntligen komma i gång. Vi ska ha 100 procent förnybar energi, och det står mellan biogas och el, nu är elbilarna här, säger kommunens miljöhandläggare Andreas Håberg.

Sex bilar levererades under onsdagen och ytterligare tre kommer de närmaste veckorna.
Bilarna leasas under en treårsperiod och kan sedan köpas loss. Leasingkostnaden är inte fastställd men hamnar någonstans kring 3 000 kronor per bil och månad. Driftkostnaden ligger på 1:50 till 2 kronor per mil.

– Det blir totalt något dyrare än fossildrivna bilar, men det ger miljövinster. Elbilarna är också serietillverkade och är godkända i krockprover, säger Andreas Håberg. Kommentarer som att det tar tid och är krångligt att ladda avfärdar han.

– Det är bara att sätta i kontakten i motorvärmaruttaget, sen laddas den på ett par timmar, säger han och öppnar "tanklocket" där det i stället sitter en kontakt. Hemtjänsten i stan kan köra den här typen av elbilar eftersom de har en räckvidd upp till 15 mil. 

– Det är roligt att vara först, vi har väntat i flera år på dem. Nu kör vi, säger hemtjänstens enhetschef Susanne Wikström.

– Och det är inte bara miljön som vinner, det ger också arbetsmiljövinster, säger Katarina Hedberg (S), ordförande för omvårdnadsnämnden.

Personalen som framöver kommer att köra bilarna ser fram emot de nya. Automatlåda och att den laddar upp batterierna när man bromsar imponerar.

– De gamla är rena plåtlådor som liknar sardinburkar. Och det är kul att vi är med och bidrar till en bättre miljö, säger Johanna Hedberg. Hon har provkört en elbil tidigare, men ser fram mot en provtur.

Andreas Håberg ger en snabb instruktion och visar hur det går till att köra. Johanna Hedberg blåser i alkolåset och bilen startar ljudlöst. Hon kör tyst iväg, en röst i bilen talar samtidigt om att räckvidden är 65 kilometer.

– Den är väldigt skön att köra. Den går tyst och fint, det enda att tänka på att den ska laddas och inte tankas, säger hon.

​Länk till sida med videoklipp!

Saxat från helahalsingland.se

Kommentera gärna:
(Tänk på att du har ett eget ansvar för vad du skriver!)

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln