Danska regeringen inför gradvis avgift på elbilar!

Från och med den första Januari blir elbilar dyrare i Danmark. Den Danska regeringen har kommit överens med de Danska Socialdemokraterna, Folkeparti och Det Radikale Venstre parti om en femårig infasning av en avgift på elbilar. Elbilar har hitintills varit befriade från den normala registreringsavgiften, som kan vara upp till 180% av bilens värde! Jo, ni läste rätt upp till 180% av bilens värde!!!

Den gradvisa infasningen av avgiften betyder att att 2016 läggs 20% av avgiften på, 2017 40%, 2018 65%, 2019 90% och 2020 100%. Den del av den normala registreringsavgiften som överstiger 800000:- DKKr tages ut med 100% fr.o.m. 2016 medan beloppet under 800000:- kommer att tas ut fram till 2020.

Kommentar från Danske Skatteminister Karsten Lauritzen (V):
»Det her er en bunden opgave for regeringen. Elbilerne har været afgiftsfritaget, og regningen for en fortsat afgiftsfritagelse i 2016 lød på 650 millioner kroner. De penge har regeringen ikke haft noget ønske om at finde på finansloven, og det er også en meget stor regning at tørre af på alle andre bilejere, og derfor var der behov for at finde en indfasningsmodel«, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V), der kalder aftalen »grøn realisme«.

Kommentar från Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen:
»Det, vi har lagt vægt på undervejs, er, at når regningen skal betales, skal det ikke blive meget dyrere for folk, der gerne vil købe en almindelig familiebil, og at små elbiler fortsat har en pris, der minder om den i dag. Den mindste model har simpelthen den samme pris de næste to år«, siger Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, med henvisning til det bundfradrag i registreringsafgiften for elbiler på op til 10.000 kroner i 2016 og 2017, som betyder, at mindre elbiler ikke vil blive ramt lige så hårdt af afgiftsstigningen.

Han tillägger:

»Og for luksusbilerne, som vi jo for de dyreste af dem har givet et skattemæssigt tilskud på over en million kroner, er de fede tider altså ovre«.

Avgiferna kan stoppa försäljningen av Tesla i Danmark
Tesla Model S, kan kosta upp till ca 2 miljoner i Danmark fr.o.m. 1 Januari 2016.
Idag börjar prislappen på strax över 600000:- DKKr och detta prishopp kan betyda att man stoppar försälningen i Danmark


Kommentar från Esben Pedersen, kommunikationschef Tesla Danmark.
»Hvis der kommer fuld afgift på elbiler i Danmark næste år, vil Tesla ophør med at være en salgsorganisation. Vi vil blive tvunget til at skære kraftigt ned på antallet af salgsansatte og butikker. Vi vil dog bevare et salgskontor, og vi vil stadig servicere de biler, der allerede kører nu«, siger Esben Pedersen, kommunikationschef for Tesla i Danmark.

Detta är ett steg i helt fel rikting Danmark!!!

Per Jeppson
Laddaelbilen.se

Källa: Politiken.dk

Kommentera gärna:
(Tänk på att du har ett eget ansvar för vad du skriver!)

 • Johan Kask • 12 oktober 2015 22:55:35
  Jag håller med Mats om att visst skall även Elbilisterna betala skatt, men det behövs någon form av styrmedel som får upp volymen elbilar vilket ger lägre priser, vilket gör att fler väljer elbilar, vilket ger ännu lägre priser som efter ett tag ger utrymme att börja ta ut skatter och avgifter på elbilarna...Men i detta läge har vi redan fått bort de största miljöbovarna och kan koncetrera oss på avgifter och skatter för att upprätthålla en bra laddinfratstruktur och vägar m.m.
 • Mats Hägglund • 12 oktober 2015 22:15:27
  Någongång måste skatterna tas ut även av elbilarna i Sverige. Danskarna är dock alldeles för tidigt ute och tänker nog ta ut detta för att man hellre vill se vätgasfordon, så att man kan kracka naturgas till vätgas ifrån egna fält i Nordsjön.

  Sverige har en helt anna situation med ett elöverskott (ca 18 TWh) som täcker en övergång av all lätt och tung trafik till el utan att vi behöver importera el. För Sverige skulle detta betyda att bytesbalansen förbättras med åtskilliga miljarder pga utebliven oljeimport och därför behöver vi inte skatta elbilarna så hårt.

  Men vi får hjälpas åt att hålla politikernas fingrar borta ifrån detta så länge det går, genom att själva engagera oss i detta.

  MVH/Mats 4800 Leaf-mil

 • Per Jeppson • 12 oktober 2015 19:08:26
  I Frankrike får man 10 000€ om man köper en elbil och samtidigt skrotar en 15år gammal Diesel!!!
  http://www.greencarreports.com/news/1100428_france-expands-electric-car-bonus-to-scrap-10-year-old-diesel-cars
 • Peben Sand • 12 oktober 2015 13:36:21
  Danmark har fået en "Tea Party" regering.
 • Ola • 12 oktober 2015 07:20:19
  För djävligt!
  Blir så trött, detta smittar väl av sig till sadlådan i Stockholm, suck!
 • Elbilisten • 12 oktober 2015 06:53:35
  Elbilar med större batterier som Tesla och nätet av superchargare gör det onödigt med bensin och diesel. Model X kan ju även dra husvagn. På långfärder tar ägarna elbilen i stället för miljövidrigt flyg. Därför är avgifterna konstruerade just för att få stopp på de bästa elbilar som redan i dag kan ersätta alla gamla fossilbilar. Ren luft, vad ska det vara bra för? Lite cancer, KOL och astma är det väl ingen som har dött av? Politiken stinker mer än avgaserna från en VW :-(
 • Mats • 11 oktober 2015 14:41:14
  Miljöpartiet i Sverige. Hyllade Tesla när de invigde sina Superchargers förra året Sverige och kom körande i en. Model S till invigningen i Arboga!
  Jag är säker på att i Sverige kommer vi inte lägga på straffavgifter på elbilar!
 • Eva Borgström • 11 oktober 2015 14:35:41
  Detta va illa! Bara nu vår Svenska "Tivoli regering" ihop med "Obalansen" , förlåt Aliansen inte kommer med liknande påfund!? De har redan visat att allt de säger står skrivit i sand och när som helst kan en våg skölja in och radera ut alla löften...
  Hur tänker ni Danmark? Finns det något klipp från TV nyheter där man kan få höra dessa Danska politiker förklara hur de tänker? De är ju folkvalda och alla Danskar jag känner verkar vettiga, så någonstans verkar det gått snett!!
 • Patrik O • 11 oktober 2015 14:20:37
  Detta blir säkert VW Danmark glada för, nu blir högsäsong för små smutsiga Dieselbilar!
 • Per. Jeppson • 11 oktober 2015 14:12:24
  Här kan ni läsa om regler som gäller idag för registreringsavgiften i Danmark som fr.o.m. 2016 även gäller elbilar enligt artikeln ovan!
  https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1817284&vId=0
  /Per

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln