Volkswagens avgas-skandal 


Den pågående skandalen med Volkswagens manipulering av miljontals bilars avgasutsläpp är djupt olycklig för koncernen. Detta kommer att kosta inte bara koncernchefens avgång utan också stora ekonomiska förluster för koncernen. Men det mest allvarliga är att varumärket Volkswagen har förlorat en stor del av det förtroende man under åren byggt upp för sina bilar.
 

Volkswagen med Martin Winterkorn i spetsen har de de senaste åren satsat alltmer på elbilar och laddhybrider. Alltfler intressanta modeller har presenterats och inte minst VW e-UP och VW e-Golf har framgångsrikt introducerats på marknaden. I koncernen ingår också varumärkena Audi och Porsche som också lanserats med intressanta el- och laddhybridmodeller. VW e-Golf har stundtals till och med varit mest sålda personbil alla kategorier i vårt grannland Norge, och blev i helgen utnämnd till Årets elbil av Föreningen Elbil Sverige och tidningen Elbilen i Sverige.
 
Det är kanske satsningarna på eldrift som kommer att ge koncernen den bästa hjälpen att återupprätta sitt förtroende. Det som har hänt är egentligen en logisk följd av teknikutvecklingen för förbränningsmotorn. Förr i tiden med förgasarmotorer manipulerades ofta bilarna inför bilprovningen för att klara avgasprovet. Man ställde förgasarna på magrare bränsle/luft-blandning (och därmed sämre prestanda), vilket enkelt justerades upp i efterhand. Med moderna elektroniskt styrda insprutningsmotorer gör man detta med en laptop utan att ens bli smutsig om händerna.
 
Steget till att styrelektroniken gör detta automatiskt vid testkörning för avgasmätning är litet. En modern förbränningsmotordriven bil har ett stort antal sensorer, ställdon och styrdatorer som efterhand har bidragit till att reducera de skadliga avgasutsläppen. Det är klart att det varit frestande att manipulera styrsystemen med hjälp av detta. Men en kompetent koncernledning borde varit medveten om denna möjlighet/risk och haft detta under bevakning.
 
Det är ju befriande att denna möjlighet att manipulera en elbils miljöpåverkan inte finns överhuvudtaget. Den har ju ingen förbränning och inget avgasrör!
 
Så vår uppmaning till Volkswagens nya ledning är:  LÄR AV DETTA OCH SATSA REJÄLT PÅ ELDRIFTEN, DET ÄR FRAMTIDEN!
 
Peter Bäckström
laddaelbilen.se

 
 

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln