Norge passerar drömgräns i CO2-utsläpp

Det finns inget land i världen som kan mäta sig med Norge när det gäller andelen elbilar. Under början av 2015 var rent av var tredje bil som såldes i landet en elbil, långt mer än tvåan Nederländerna där 6 procent av de nya bilarna är elbilar.

Sedan dess verkar dock andelen elbilar gått ned något. Enligt 2030-sekretariatet var andelen elbilar och laddhybrider av nybilsförsäljningen under årets första hälft 22,9 procent – fortfarande dock klart högre än något annat land i världen.

Elbilsframgångarna är ett resultat av en rad incitament – bland annat får elbilsägare parkera gratis och köra i bussfiler, samtidigt som de slipper moms på bilköpet och vägavgifter.
Och nu får Norge ännu ett kvitto på satsningens framgång. De genomsnittliga CO2-utsläppen från de bilar som köptes i Norge under årets första hälft, var endast 96 gram per kilometer.

Men det är inte bara en kraftigt ökad elbilsförsäljning som ligger bakom framgången, enligt 2030-sekretariatet, utan också minskad försäljning av bilar med höga utsläpp. Försäljningen av bilar med utsläpp över 151 gram CO2 per kilometer minskade med en tredjedel, till 13,4 procent av de nya bilarna i landet.

Norges rekordlåga utsläpp gör att de redan i dag är nära EU:s av bilbranschen kritiserade mål på maximalt 95 gram CO2 per kilometer i genomsnitt till 2021.

Källa: SvD Näringsliv

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln