Tesla presenterar sitt energilagringssystem

Sent igår kväll i Hawthorne, Californien presesentearde Tesla den "felande länken" för att bygga en framtid med en energiproduktion helt utan utsläpp.

Tesla berättar att produkten de här presenterar gör det nu möjligt att börja avveckla fossila bränslen i all energiproduktion. Det man presenterar är en "familj av batterier" för användande i hem, i företag och hos kraftbolag för att lagra elenergi.

Teslas CEO Elon Musk berättar att de första enehetrna för användning i hemmen kommer att levereras om ca tre månader. Sedan kommer leveranserna sakta rampas upp, för att senare  vid Giga Factorys produktionsstart accellerera.

Som en extra bonus, så strömförsörjdes hela anläggningen där presentationen igår genomfördes med Teslas nya "Utility Grade Power Packs".


Powerwall Home Battery

The Powerwall finns i två storlekar, 10kWh (optimerat för backup applikationer) och 7kWh (optimerat för dagligt användande)

Prislappen på dessa batterypackar är 3000$ respektive 3500$ (pris till installatör) och båda typerna kan anslutas till exempelvis solcellspaneler och/eller mot kraftnätet.

Priset på dessa batteripackar säger rätt mycket om råkostnaden för batterier idag för Teslas räkning och bådar gott för den kommande Tesla Model 3.

Räcker inte kapaciteten till? Ta det lugnt, det går enkelt att dubbla eller trippla (eller vad som nu krävs) enheter för att ge dig den mängd eneregilagring du behöver!

The Powerwall innehåller inte bara Li-ion batteriet, utan även ett vätskekylt kontrollsystem och kommunikationslänk för kommunikation med exemplevis solcellesinverter.

Bateripacken erbjuder en mängd fördelar, exempelvis ladda upp det på en period av dygnet när elen är billig, för att sen förbruka när energin behövs.  Ladda upp under hela dygnet med solceller och vindkraft för att förbruka när energin behövs. På detta sett kan man undvika belastningstoppar på det fasta elnätet och även lagra egenproducerad el på ett mycket bra sätt.
Solen skiner hela dagen och laddar upp batteripacken. På kvällen och natten kan man använda den solprodcerade elen exempelvis för att hålla ett bra inomhusklimat, ladda upp sin elbil m.m. Batteripacken fungerar även som en backup vid strömavbrott.

Tesla Energy for Businesses

Tesla Energy Storage for business är tänkt för att kunnamaximera användandet av "REN EL", undvika problem vid lasttoppar, kunna köpa in el de tider på dygnet då den är som billigast, kunna få betalt av kraftbolagen för egenproducerad el samt att man balanserar elnäten och naturligtvis som backup för anläggningarna.


Tesla Energy för kraftindustrin – “The Power Pack”

Tesla har även designat en lösning för storskaliga kraftanläggningar. Dessa är i block om 100kWh och finns från 500kWh upp till +10MWh.

Tesla säger att dessa eneheter kan leverera el till det normala elnätet 2 altenativt 4 timmar via sina bidirektionella inverters.

Det finns ännu inga prisuppgifter på dessa enheter.

Dessa enheter kommer att göra det möjligt att öka produktionen och använda förnybar energi på ett effektivare sätt. Man kommer att kunna lagra energi som ej furbrukas när den produceras för att senara använda den. Denna energilagring kommer även att fungera som en "on demand" distribuerad energiproduktion för att balancera energibehov i realtid. Man kommer att kunna säkra kvaliten på ellleveranserna på ett helt nytt sätt.

Källa: insideevs.com

loading...

Kommentera gärna:

  • Bengt A • 1 maj 2015 09:39:02
    Så helrätt!!!

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln