Supermiljöbilspremien på väg att ta slut igen!

Det är på väg att hända igen. Budgeten för den så kallade supermiljöbilspremien kan spräckas långt innan året är slut. Redan nu är mer än hälften av årets pengar slut, enligt Bil Swedens beräkningar. Regeringen har inte lämnat några besked kring om budgeten kommer att utökas.

Problemen kring supermiljöbilspremien fortsätter. Så sent som i augusti förra året slog utbetalningarna av premien i taket senast. Då hade 5 000 personer hade fått del av premien under året, vilket var den övre gränsen.

Regeringen sköt sent omsider, i december förra året, till ytterligare pengar till 2014 års pott genom att ”låna” pengar från årets supermiljöbilspremier. Efter månader av osäkerhet, fick så slutligen alla som köpte en supermiljöbil under 2014 del av premien på 40 000 kronor, som betalas ut till dem som köper en bil med koldioxidutsläpp på max 50 gram per kilometer (något som i praktiken bara elbilar, vätgasbilar och laddhybrider klarar av).

Och nu kan debaclet vara på väg att upprepas, varnar Bil Sweden, branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Bara efter årets första kvartal har 1 200 supermiljöbilar nyregistrerats, enligt organisationen.

Lägger man där till de 1 800 bilar som registrerades under september-december förra året, och som alltså finansieras med årets budget, återstår bara ekonomi för 2 000 bilar till. Nu riskerar de som köper supermiljöbilar under årets andra halva att bli utan premien på 40 000 kronor.

– Hela situationen kommer att upprepas igen, med effekten att folk inte vågar beställa supermiljöbilar. Det här läggs som en våt filt över hela orderingången, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Vad vill du att regeringen ska göra?

– Om de menar allvar med att försökta skapa en fossilfri fordonsflotta, som ju regeringspartiet Miljöpartiet driver starkast, ge då besked om ytterligare medel till supermiljöbilarna. Vi har varit med om detta en gång redan, vi behöver inte se samma film en gång till.

Källa: Saxat ur SvD Näringsliv
 

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln