Nya pengar i potten till dem 
som köper supermiljöbil

I augusti 2014 hade 5 000 bilköpare fått del av supermiljöbilspremien, vilket var övre gränsen. I december beslutade regeringen att fylla på potten med 215 miljoner kronor för 2015. De pengarna ska även gå till de bilköpare som hamnade i tomrummet augusti–december.

För att en bil ska omfattas av supermiljöbilspremien krävs att utsläppen av koldioxid är maximalt 50 gram per kilometer, vilket i praktiken innebär endast elbilar och laddhybrider.

En privatperson får 40 000 kronor i bidrag från staten för att välja en miljövänligare bil. Även enskilda företag omfattas.

För juridiska personer (företag, offentlig sektor, föreningar med mera) är premien 35 procent av skillnaden i nybilspris mellan supermiljöbilen och närmast jämförbara bil, dock maximalt 40 000 kronor.

Det är den först registrerade ägaren som får premien, så det gäller att se upp om bilen först registrerats av bilhandlaren – då är det den firman som får pengarna.

Hur långt dessa 215 miljoner räcker är förstås avhängigt hur många som köper godkända bilar.

Värt att notera är att nya Volvo XC90 T8 Twin Engine inte omfattas av supermiljöbilspremien, trots den är en laddhybrid. Förklaringen är att den släpper ut 59 gram koldioxid per kilometer.

Källa: "Saxat ur SvD"

Kommentera gärna:

  • Leffe • 20 april 2015 20:31:57
    Volvo har nu uppdaterat sina siffror och kramar in sig under gränsen med nya värdet 49,9 gram Co2/km.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln