El som drivmedel bättre än biogas

Saxat i GP 2015-04-02

Biogasen har ingen plats som drivmedel i framtidens fordonsflotta. Skälet heter verkningsgrad, skriver civilingenjör Anders Kjellström.

Att omvalda el till rörelse, vilket sker i en elmotor, görs med en väldigt hög verkningsgrad – 95 procent är vanligt. Att omvandla biogas till framåtdrivande kraft görs med en betydligt lägre verkningsgrad – cirka 25 procent. Lägg därtill en hel del förluster med att transportera skogen in till biogasverken.

Vi får inse att Göteborg Energis anläggning GoBiGas har varit en lekstuga för elverksdirektörer och att resultatet nu visar på att det var ett sidospår.

Framtidens fordonsflotta kommer att vara eldriven till 100 procent på lång sikt och att bygga upp en infrastruktur för biogas med subventionerade pengar som inte behövs är att kasta pengarna i sjön.

Forskarvärlden har blivit överraskade att utvecklingen av batterier gått lite fortare än man tidigare trott, man pratade om att elbilen skulle bli billigare än bensinbilen 2030. Nu är prognosen år 2020. Det är till och med så att jag själv funderar på att hålla min 14 år gamla Saab vid liv några år till för att direkt gå över till en elbil om två till tre år.

Elbilens höga verkningsgrad gör att vi kommer växla 100 TWh fossilt bränsle mot 10 TWh el vilket inte är något problem då vi numera har ett elöverskott på grund av allt effektivare uppvärmningssystem för villor och effektivare lampor med mera.

Problemet är effekttopparna

Fokus i dag bör vara att inse att flaskhalsen för att gå över till en fossilfri fordonsflotta är att eldistributionsnätet nära våra bostäder riskerar att överbelastas om laddningen kommer att ske vid 17-18 tiden när många bilpendlare kommer hem från jobbet.

Vi har redan då en effekttopp när folk skall laga mat och surfa på sina datorer vilket ytterligare kommer att anstränga elnätet. Detta är dock ett problem som har en enkel lösning då elektriska värmesystem (framför allt värmepumpar) lätt kan styras för att undvika problem med att det lokala elnätet nära våra bostäder överbelastas.

Det är dags för ansvariga politiker att inse att den Energikommission som tillsatts av nuvarande regering bör ersättas av en Effektkommission. På sikt kommer värmesystem och apparater att bli så effektiva att energiförsörjningen inte kommer att vara huvudproblemet. Det stora problemet blir i stället tillgången av effekt under dygnet och året.

Källa: artikel i GP 2015-04-02
Anders Kjellström

civilingenjör elkraft och industridoktorand smarta elnät

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln