Sveriges största solcellspark? Öppen för anmälningar!

En bra start – men mycket arbete återstår. Det är läget för Solar Park Helsingborg, en solcellsanläggning som kan bli Sveriges största.

– Vi har fått in intresseanmälningar för 500 andelar. Vid 2000 sätter vi igång med den första etappen. Det berättar Ann-Sofie Lindqvist, projektledare för Öresundskrafts och NSR:s gemensamma solcellsprojekt i Helsingborg.

Arbetet med den framtida solcellsparken sker genom ”Solel i Helsingborg Ekonomisk Förening”. Via föreningen kan alla, såväl företag som privatopersoner, köpa andelar i parken. En andel kostar 3000 kronor vilket motsvarar en solcellspanel och ger medlemskap i föreningen. Målet är att 8000 andelar tecknas under 2015.

Anläggningen placeras på deponikullarna på det som var Helsingborgs soptipp. Området går numera under namnet Vera Industripark och förvaltas av Nordvästra Skånes Renhållnings AB, NSR. Men varken Öresundskraft eller NSR gör detta för att tjäna pengar utan för att driva på utbyggnaden av solceller och förnybar elproduktion.

– Det är ett sätt för oss att bidra till omställningen mot ett hållbart energisystem och att främja lokal elproduktion, säger Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Den första fjärdedelen av anläggningen, med en effekt på 500 kW, kan stå färdig i augusti 2015. Det är sedan upp till föreningen att besluta om hur intäkter från el och elcertifikat ska användas. 

Not: Bilden är ett fotomontage.

Mer information:
Ann-Sofie Lindqvist, projektledare, Öresundskraft, 042-490 39 65
Diedrik Fälth, solcellsexpert, Öresundskraft, 070-418 32 11
Conny Wettergren, anläggningschef, NSR, tel. 042-400 13 60, conny.wettergren@nsr.se

Källa: Öresundskraft Pressrelease

Kommentera gärna:

 • micks • 20 januari 2015 19:27:02
  @Micke
  kolla på denna sida och leta länkar till anläggningarna,
  https://www.facebook.com/SolenergiIBleka

  Där kan du se att solceller i jämtland tex går för högtryck mars april juni, när vattenmagasinen är låga, och övrig tid producerar dom på dagtid när elpriserna är lite högre.
 • Micke • 17 januari 2015 21:51:49
  Största problemet är ju att solceller motarbetar miljöarbetet i ett land som Sverige. Så detta vansinne bör man bara stödja om man vill att vi ska använda oss av mer fossil kraft i detta landet.
  Vill du vara miljövänlig så satsa på något som gör nytta vintertid när både mängdbehovet och effekten är som högst.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln