Dags att uppgradera din Tesla Roadster till 3.0?        70 kWh batteri  + nytt "Aero Kit" = +40-50% räckvidd!

Elon Musk tweetade strax innan jul att ett nytt uppgraderingskit för Tesla Roadster presenteras efter jul och så gjordes förra veckan. De ca 2500 ägare till en Tesla Roadster kan nu byta ut sina 53kWh batterier till nya 70kWh batterier. Storleken på batteripacketet är den samma tack vare förbättrad batteriteknik.
Förutom batteripaketet presenterades lite oväntat ett Roadster 3.0 retrofit aero kit, som en del i paketet som kommer att göra den tvåsitsiga roadstern 15% mer energieffektiv. I paketet ingår även en ny uppsättning hjul. hjullager m.m. Tesla säger att med uppgarderingen förväntas räckvidden under rätt förhållanden bli ca 650 km (EPA) 

Vad kommer uppgraderingen att kosta? Tesla har inte släppt några prsier än, men en vlld gissning säger att den bör hamna någonstans runt 25 000$ - 30 000$ i USA.

Tesla kommer att visa upp Roadster 3.0 tidigt detta år och vi väntar med spänning!

Läs Teslas pressrelease nedan:

The Roadster 3.0 package applies what we've learned in Model S to Roadster. No new Model S battery pack or major range upgrade is expected in the near term.

Battery technology has continued a steady improvement in recent years, as has our experience in optimizing total vehicle efficiency through Model S development. We have long been excited to apply our learning back to our first vehicle, and are thrilled to do just that with the prototype Roadster 3.0 package. It consists of three main improvement areas.

1. Batteries
The original Roadster battery was the very first lithium ion battery put into production in any vehicle. It was state of the art in 2008, but cell technology has improved substantially since then. We have identified a new cell that has 31% more energy than the original Roadster cell. Using this new cell we have created a battery pack that delivers roughly 70kWh in the same package as the original battery.

2. Aerodynamics
The original Roadster had a drag coefficient (Cd) of 0.36. Using modern computational methods we expect to make a 15% improvement, dropping the total Cd down to 0.31 with a retrofit aero kit.

3. Rolling Resistance
The original Roadster tires have a rolling resistance coefficient (Crr) of 11.0 kg/ton. New tires that we will use on the Roadster 3.0 have a Crr of roughly 8.9 kg/ton, about a 20% improvement. We are also making improvements in the wheel bearings and residual brake drag that further reduce overall rolling resistance of the car.

Summary
Combining all of these improvements we can achieve a predicted 40-50% improvement on range between the original Roadster and Roadster 3.0. There is a set of speeds and driving conditions where we can confidently drive the Roadster 3.0 over 400 miles. We will be demonstrating this in the real world during a non-stop drive from San Francisco to Los Angeles in the early weeks of 2015.

Appointments for upgrading Roadsters will be taken this spring once the new battery pack finishes safety validation. We are confident that this will not be the last update the Roadster will receive in the many years to come.

Happy Holidays.

 

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln