Inga pengar till miljöbilar!?

"Saxat ur Dagens Industri 2014-10-24"
För lite pengar och oklara regler. Den nya rödgröna regeringen har skapat total förvirring hos de miljöintresserade bilköparna.Den förra regeringen införde 2012 en supermiljöbilspremie på 40.000 kronor till köpare av nya bilar som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid/km. Alliansregeringen anslog 200 miljoner kronor till premien, vilket skulle räcka till 5.000 bilar. Och nu är det taket nått, tack vare en försäljningsexplosion under 2014. Från januari till september har 3.455 supermiljöbilar sålts, att jämföra med 1.546 under hela 2013.

”Pengarna tar slut vilken dag som helst och vi kommer upphöra med våra utbetalningar”, säger Martin Andersson, presstalesman på Transportstyrelsen.

Därmed är det oklart om den som köper en supermiljöbil i dag får rabatten. Redan i våras kunde man se att pengarna skulle ta slut och alliansregeringen sa också före valet att den ville skjuta till 75 Mkr i år till supermiljöbilspremien. Men de pengarna finns inte med i den nya regeringens budget.

”De som beställt en sådan här bil har ju räknat med de här pengarna”, säger branschorganisationen Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Bil Sweden förklarar den kraftiga försäljningsökningen med att marknaden börjar mogna och biltillverkarna släpper fler modeller i rask takt. I våras kom Mitsubishi Outlander som drog upp försäljningen, nästa väntade storsäljare är Volkswagens eldrivna Golf som är på väg ut i bilhallarna.

I det läget anslår den nya regeringen bara 100 Mkr för 2015 och lika mycket 2016 till supermiljöbilspremien.

”Rent krasst, om antalet sålda supermiljöbilar är lika stort nästa år som i år så kommer 100 Mkr definitivt inte räcka”, säger Martin Andersson på Transportstyrelsen.

Att säga att de som köpt bilar i år ska få sin premie retroaktivt löser ingenting, enligt Bil Sweden.

”Återförsäljare och kund kommer ju bara vänta med att ställa på bilarna till den 1 januari. Då kommer årets budget ta slut dag ett, vad ska vi göra resterande 364 dagar?”, undrar Bertil Moldén.

I dag är alltså mycket oklart om den statliga rabatten. Det enda som är bestämt är de ekonomiska ramarna för 2015, hur pengarna ska betalas ut är inte klart. En lösning skulle vara att sänka premien för att få pengarna att räcka längre. Men miljödepartementet kan inte ge något besked om vad som händer.

”Vi får försöka lösa det här på något sätt, men hur vet vi inte än”, säger Martin Larson, tjänsteman på miljödepartementetet som nu arbetar med frågan.

Källa: Dagens Industri

 

Kommentera gärna:

 • 6500 elbilsmil • 30 oktober 2014 23:42:38
  Tack för ett bra inlägg Mats!
  Jag har i veckan passerat 6500 elbilsmil på två och ett halvt år. Vad är det för politiker vi har???
 • Mats Hägglund • 30 oktober 2014 23:14:26
  @Borgartrött, du måste väl i allafall medge att det tyder på ett dåligt omdöme att miljöpartisterna väljer företrädare som målar med kopparfärg, kör på fuldiesel och pumpar ut avloppet. Miljöpartiet har mycket bättre folk problemet är att de inte väljer de som företrädare.
  Och fröken Romson kunde själv gå till polisen och anmäla sig själv för fuldiesel och hosta upp 10000 i böter (det som gäller för alla andra).

  Nu finns det dock viktigare saker än detta och det är CO2 utsläppen, hur får vi Miljöpartiet att begripa att 104 TWH olja, 18 TWh kol och 7 TWh naturgas skall ut ur Sverige innan de hamrar på Kärnkraften. Ibland tror jag att havsnivån måste upp så pass att Stockholm sjösätts innan de skall vakna. (man kunde tro att årets regnande skulle väcka dem?)

  Jag är så besviken på att Riksdagen och framförallt Regeringen inte kör på el (det minsta man kan begära av dessa höginskomsttagare är en laddhybrid).

  Hälsningar ifrån Mats
  P.S. 2200 mil i en Leaf, i morgon kör jag till Norrköping (22 mil) hoppas att Preems laddare i Nyköping funkar som den skall

 • Ahldor • 28 oktober 2014 04:44:58
  @Borgartrött:

  Intressant du skrev det där om blyad bensin och Folkpartiet. Jag såg nyligen ett youtubeklipp med en partiledardebatt från 1979 där just Folkpartiet tog upp just frågan om blyad bensin och att de ville få bort blyet ifrån den.

  Jag är inte Folkpartist, men jag reagerade över att det var just Folkpartiet som tog upp frågan med den synvinkeln.
 • Bara Trött • 27 oktober 2014 20:15:58
  Det är ju ministrarna som tar besluten, inte alla de andra hundratusen miljöpartisterna som kämpar för vår miljö! OK, bara en som målar med giftfärg... Idag fick vi fram en som röker narkotikaklassad svamp hur trovärdigt är det? Snart kommer väl förslag på att köra bilarna på gengas eller ångerna innifrån kupén!???
 • Borgartröttast • 27 oktober 2014 19:44:52
  Jag har jättestort förtroende för MIljöpartiet.

  Det är bara töntigt att låtsas som att ett helt parti godtar dålig båtgfärg för att ett av språkrören gjort fel. Men sådan är prekariatet, bitter gnällig och försöker se skuld hos alla andra och då är det enkelt att gnälla på något som en enda person gjort en gång.
 • PolitikerTrött • 27 oktober 2014 12:47:42
  Miljöpartiet har ja inte så stort förtroende längre.
  De vill inte ha bilar över huvutaget,
  Och de har visat att de inte klarar av att leva som de lär med giftfärger och skattebefriad disel i båtar.

  Vi får vell se hur de skötersig fram över, men de ger värkligen inte en förtroendeingivande start
 • Bara Trött • 26 oktober 2014 23:20:17
  @Borgartrött
  Vi får väl se, nu är det dax för de elbilsvänliga att levererera!
 • Borgartrött • 26 oktober 2014 23:04:56
  Vänsterpartiet och Miljöpartiet är som bekant de elbilsvänligaste partierna enligt undersökningen som ElbilSverige nyligen gjorde.

  http://www.elbilsverige.se/riksdagsenkat2014.pdf

  Att Vänsterpartiet och Miljöpartiet soppar banan med de andra är kanske inte så förvånande, men att moderaterna och folkpartiet endast får 2 poäng var, jämfört med topparnas 11 poäng känns olustigt år 2014. Kanske därför folk tog förnuftet till fånga och alliansen åkte ut i kylan ? Vore det för moderater och folkpartiet skulle vi fortfarande ha blyad bensin.
 • Kalle • 26 oktober 2014 07:35:00
  Tsss, bra jobb där av de röd-gråa
  De va myket prat innan valet om hur lite aliansen gorde för miljön från deras sida.
  Toma vallöften och ljug..
  Aliansen hadde i allafal en plan med finansiering redo, och den va bra mycket bettre en va de här hopkoket av regering kan få till.

  När blir det omval?
 • Anders H • 26 oktober 2014 00:20:29
  Jag är rätt skraj! När folk i regeringen målar båten med giftfärg, släpper orenat vatten ut i östersjön o.s.v. på ena sidan och sen vänsterpartiet på andra sidan som helst vill att ingen över huvudtaget skall ha egen bil, oavsett drivmedel är de som S skall förhandla med så slutar det med att vi snart ser det enda alternativet är att köra gamla dieselbilar. Fast det är ju bra, för en risig bilpark och höjd drivmedelsskatt genererar ju en massa bilverkstadsjobb och skattepengar! Vi kör ett Malus & Malus system för Sverige! Oooops det kanske inte är bra för miljön? Men vi har ju lärt oss att det är inte så farligt som det låter med giftfärg, dirseluppvärmning av hemmet och utsläpp i östersjön! Kan hon så kan väl alla vi andra göra likadant!
  Denna regeringen kommer inte göra ett skit som främjar elbilsförsäljningen! Det enda de kommer att göra det är gulla med Volvo!
  /Anders

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln