Idag kördes första deltävlingen av Formula E i Peking, se denna historiska första deltävling här!

Bilarna som köres har friliggande hjul, är ensitsiga och 100% eldrivna. Denna serie kommer att vara toppnivån inom elbilsracing och kommer förhoppningsvis bidra till att teknikutveckling inom området elbilsteknik accelererar snabbare även för vanliga vägbilar. Man avslöjar nu alla detaljer om hur dessa Formula E tävlingar kommer att genomföras. En detalj som varit känt ett tag är att alla racing team kommer att köra med samma bilmodell första året av Formula E. För att säkerställa att serien verkligen kommer igång med minsta möjliga mängd problem, har Franska Renault tagit fram Renault Spark SRT 01, vilken alla teamen kommer att köra första året av racing serien.

Detta blir som en slags referens för vad de olika teamen skall utveckla sina egna bilar mot för de kommande åren. Bilarnas prestanda är imponerande, 0-100km/h på 3 sekunder och med toppfart på ca 225 km/h. Detta är inget som imponerar om man jämför med Formula 1 och även Formula 2 bilar, men detta är en bra start på en helt ny serie för 100% elbilar. Dessa elbilar kommer inte att vara så tysta som många tror, ljud från elmotorerna, vägljud, "däckskrik" och starka vindljud som skapas när bilarna kör i hög hastighet gör att man kommer upp i ljudnivåer över 80 decibel. Detta är ca 10 decibel mer än en typisk vanlig personbil med förbränningsmotor. Denna ljudnivå är inget direkt oroande, men naturligtvis har det varit mycket diskussioner om ljudnivåer då dessa tävlingar köres i stadsmiljö.

Luta er tillbaka i 1 timme och 20 minuter och se denna historiska första deltävling!

Klicka på bilden ovan för att starta videon inspelad tidigare idag!

Kommentera gärna:

 • Kalle • 16 september 2014 13:55:36
  Hur funkar "fan boosten" igentligen? Hur räknas de ut? Är de röster på nån hemsida eller så?
 • Stefan • 13 september 2014 18:54:20
  Gör inte om detta! Jag hade lovat att fixa lördagsmiddagen medan min fru va på gymmet och det gick åt pipan! Satt klistrad framför ipaden och såg hela loppet. Vem kan min fru ringa och skälla på?
  (Nu blev det hämtpizza istället)
  /Stefan
 • Polisen • 13 september 2014 17:49:55
  Kul att se :) Där ser man vad det kan kosta att inte se i backspegeln, tänk på det även om ni inte kör Formula E!
  /P
 • Pelle • 13 september 2014 17:21:31
  Tala om dramatik!
  Spännande var det!!!

 • Johan • 13 september 2014 17:07:24
  SÅÅÅÅ JÄKLA KUL ATT SE!!!
  Batteriestatus, dynamisk presentation av kW till motorn, regenerering o.s.v. Infällt i bilden, fullt drag ... Detta var verkligen kul Strategi, ECOdriving och full fart!!!
  Dramatiskt slut! Vilket Race! :)
  TACK FÖR ATT NI LÄNKADE TILL DENNA!
  /Johan

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln