ÖRESUNDSKRAFT STORSATSAR PÅ ELBILSLADDNING

Från vänster: Peter Knutsson, Christer Nilsson, Anders Östlund och Peter Danielsson Från vänster: Peter Knutsson, Christer Nilsson, Anders Östlund och Peter Danielsson

Energibolaget Öresundskraft, med säte i Helsingborg, offentliggjorde idag planer på en kraftig utbyggnad av laddare för elbilar. Sammanlagt 25 miljoner kronor anslås för utbyggnad av ett nät av laddstationer. Man satsar både i och omkring Helsingborg, samt nationellt i Sverige.

laddaelbilen.se var på plats och kan referera vad som presenterades.

I satsningen ingår laddning både för hemmabruk, arbetsplatser, publika laddare i staden Helsingborg, samt snabbladdare vid större transportleder som E4 och E6. Anders Östlund, vd på Öresundskraft, klargör att den tidigare skepsisen mot elbilar har bytts mot en allt snabbare accelererande efterfrågan i takt med att biltillverkarnas eldrivna modeller blivit bättre och bättre. "Biltillverkarna har nu stort fokus på elbilar. Vi står nu inför en riktig "ketchupeffekt" , och då blir det mycket viktigt med väl fungerande laddställen. Det är ju väldigt praktiskt att kunna ladda bilen när man inte använder den."

I den nationella satsningen kommer Öresundskraft att samarbeta med andra energiföretag och aktörer. Enligt Anders Östlund görs investeringarna på affärsmässig grund. Flera olika betalmetoder kommer att bli aktuella, såsom abonnemang och kortbetalning. För denna del söker man nu aktivt samarbetsparter.

"Detta är ett kraftfullt initiativ för att erbjuda marknaden effektiva och praktiska laddmöjligheter. Första laddstationerna kommer i oktober i år, och hela satsningen beräknas vara genomförd i slutet av 2015", avrundar Anders Östlund.

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Danielsson, underströk att Helsingborg alltid legat i fronten när det gäller miljösatsningar. "Vi arbetar bl a med logistiken i hamnen, fjärrvärme och solcellsanläggningar. Vi vill också bli ledande inom fossilfria transporter. Ren miljö är ett konkurrensmedel och vi vill att Helsingborg skall växa. Men vi vill ha kvar en ren mobilitet, vilket i praktiken innebär eldrift." Det är i Helsingborg det händer, säger Peter Danielsson. "Vi blev årets elbilskommun 2012, vi invigde världens första offentliga elbilspool med solceller som med råge täcker elbehovet hos elbilarna, vi är tillsammans med Öresundskraft en av de drivande krafterna bakom Öresundsrallyt för elbilar (oecr.org), och vi har en betydligt högre målsättning än den nationella för att ersätta fossila bränslen med eldrift. Vi samarbetar 11 kommuner inom Skåne Nordväst med dessa frågor då transporter ju är gränsöverskridande, med exempelvis gemensam policy för laddning och parkeringsavgifter för elbilar."

Peter Knutsson, styrelseordförande på Öresundskraft, inflikar att det vore fel av varje enskild kommun att arbeta med detta enskilt. "Det krävs samarbete och samverkan över hela landert. Men nu är det dags att sätta spaden i marken."

Christer Nilsson, projektledare hos Öresundskraft, påpekar att det finns redan några laddstationer i drift och att man verkligen har lärt sig hur viktigt det är med hög driftsäkerhet.

Vi på laddaelbilen.se är självklart oerhört positiva till denna satsning. Det är verkligen dags att sätta spaden i marken. STORT LYCKA TILL önskar vi. .

Kommentera gärna:

 • Kent • 5 september 2014 11:55:00
  @Lasse
  Pratade med service avd (tror jag) här om kvällen. reservdelar beställda och skall vara på plats inom kort. Stolpen skall vara i drift 1 okt igen så vi får väl åka dit då o se :)
 • Lasse LEAF • 4 september 2014 06:04:39
  @Kent
  Misstänker du tänker på snabbladdaren på Mc Donalds Ättekulla!? Den har ju varit ur funktion nästan sen den sattes upp för ett år sedan! Jag har fastnat där flera ggr och blivit mycket frustrerad över att den inte fungerat :( Jag har dock fått info om att det är Fortum som har ansvaret för den! Jag har pratat med Fortum säkert 10ggr när jag fastnat där och det verkar som om de bara noterar att den är trasig och sedan händer inget! Mycket frustrerande!!!
  Jag har slutat räkna med att den finns!
  /Lars
 • Kent Petersson • 4 september 2014 00:46:41
  Händer saker ?!? Kan ju underhålla o laga de få stolpar de redan har :(
 • Petra R • 30 augusti 2014 08:12:53
  Nu händer det saker!
  Tack Ö.K.!!!!

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln