Helsingborg blir Sveriges elbilpoolstätaste stad

40 elbilar i Sunfleets poolbilsflotta i Helsingborg. Bild Helsingborgs Dagblad 40 elbilar i Sunfleets poolbilsflotta i Helsingborg. Bild Helsingborgs Dagblad

Sunfleet marknadsför sig som Sveriges största bilpool och har drygt 800 bilar i sin fordonspark. I Helsingborg har poolen 30 elbilar utställda på tio platser. I dagarna ställs ytterligare tio elbilar ut.

Med 40 fordon blir Helsingborg den mest elbilstäta bilpoolsstaden i Sverige, enligt Sunfleet.

– Helsingborg är Sveriges femte största bilpoolsstad. Stockholm och Göteborg har ungefär 200 fordon var i sina pooler, Malmö har 100 och Linköping ett 50-tal. Men Helsingborg har flest elbilar. Malmö exempelvis har bara fem, sex stycken, säger Olof Holmgren, ansvarig för Sunfleet södra Sverige.

Den stora efterfrågan på elbilar i Helsingborg beror på att kommunens förvaltningar och bolag har jobbat så aktivt med elbilar under en längre tid, menar han.

– Stadsbyggnadsförvaltningen har sin egen pool och Öresundskraft har också elbilar i sin flotta. På så vis har de drivit utvecklingen framåt för elbilar.

Och förra veckan hölls en stor elbilskonferens i Helsingborg.

– Det krävs en laddinfrastruktur för att elbilsanvändandet ska fungera. Det är ingenting som ett enskilt bolag kan bygga upp, utan det behövs hjälp från andra håll.

De nya bilarna som snart ställs ut är Volvo C30 Electric med snabbladdning. De har en räckvidd på 16 mil när de är fulladdade.

Medlemmarna i poolen har tillgång till bilarna dygnet runt och kan hyra bilen per timme eller per dygn, och så länge de vill. Bilarna bokas via internet, telefon eller mobil ända fram till minuten innan man behöver bilen.

I medlemskapet ingår skatt, eventuell trängselskatt, drivmedel, försäkringar och underhåll. Man betalar per timme och per kilometer man kör.

Källa: saxat ur Helsingborgs Dagblad

 

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln