Liten rapport från konferensen “ELBILEN – verklighet och vision” i Helsingborg.

Avlsutande frågestund Elbilen verklighet & vision i Helsingborg Avlsutande frågestund Elbilen verklighet & vision i Helsingborg

Det är i Helsingborg det händer! Totalt 155 personer från Sverige, Norge och Danmark deltog i denna konferens, organiserad av Helsingborgs stad och Öresundskraft AB. Bland deltagarna var både politiker, kommunföreträdare, bilindustri, kraftindustri och branschfolk från elbilssektorn representerade.

Några guldkorn:

-  Vid det utbyte av befintliga lampor till LED-teknik som enligt EU-beslut skall genomföras till år 2015, friställs 2 TWh elenergi i det svenska elnätet. Detta räcker till laddning av 650 000 elbilar, så vi behöver inte oroa oss energibrist. (Henrik Wingfors, Svensk Energi)

-  Vid årsskiftet 2013/2014 fanns 20 480 elbilar i Norge. I november 2013 var 11.9 % av nybilsförsäljningen elbilar. I Oslo finns 500 publika laddplatser. Beläggningen på dessa är ca 70 %. Man bygger ytterligare 200 laddplatser per år till 2015. Incitamenten för elbilar med skatterabatter, gratis parkering, gratis laddning och tillstånd att köra i bussfiler,  kommer att avvecklas 2017 eller när antalet elbilar nått 50 000 fordon. (Guri Melby, Oslo stad)

-  57 % av Danmarks elkonsumtion täcks av vindkraft idag. Vindkraften levererar tidvis mer än vad som konsumeras i elnätet, vilket gör elbilsladdning speciellt intressant. I Danmark ger man rabatt till el som går till elbilsladdning. En dansk kWh elenergi kostar ca 2:50 SEK. Clever har 50 snabbladdare för elbilar i Danmark och bygger nu ut med 50 st till. (Lars Bording, Clever)

-  Vi måste arbeta för samma standard för elbilsladdning i Öresundsområdet. (Finn Lauritzen, Öresundskomiteen)

-  Jag är helt övertygad om att 2020 kommer 80 % av nybilsförsäljningen att vara elbilar. Det är oundvikligt att elbilar kommer att ta över. (Christian von Koenigsegg)

-  Elbilar är “rätt på riktigt”. Därför satsar vi på elbilar. Det är liten risk att satsa på laddinfrastruktur och vi skall satsa med andra och dela på investeringen. (Anders Östlund, Öresundskraft)

-  Det är viktigt att vi kan skapa en kvalitetssäkrad laddkarta typ uppladdning.nu men med realtidsinformation och bokningsmöjlighet. (Olle Johansson, Power Circle)

-  I Köpenhamn skall 500 elbilar införskaffas 2014 till bl a Post Danmark. Ett hyrbilssystem, typ hyrcyklar, med 400 små elbilar skall etableras. (Lars Gaardhöj, Region Hovedstaden)

-  Vi har föreslagit Finansdepartementet att ta bort moms på elbilar. Helsingborgshem skall erbjuda laddplatser till sina hyresgäster. (Anna Jähnke, Helsingborgs stad)

/Peter Bäckström  laddaelbilen.se

Kommentera gärna:

 • KennyRogers • 24 januari 2014 10:43:36
  Ännu bättre....Norges elbilspolitik oxå i Sverige!!!
 • Kalle • 24 januari 2014 10:07:56
  Slopad moms på elbilar vore bra :)
 • Maj-Lis • 24 januari 2014 07:44:33
  Tack för att ni bevakar :)
  Maj-Lis

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln