Snart elbussar i Lund?

Elbuss i Braunschweig Elbuss i Braunschweig

Vid ett offentligt möte 20 januari, organiserat av Aktionsgruppen för ett spårvägsfritt Lund, framkom många intressanta synpunkter och fakta. Deltog gjorde bl a professor Thomas B Johansson, ansvarig för regeringens utredning om fossilfria transporter 2030, och professor Mats Alakula från LTH, som bl a arbetar för Volvo med elektrifiering av den tunga vägtrafiken. Information om utvecklingen av olika eldrivna, moderna stadsbussar och laddsystem från olika städer presenterades. Det finns idag från flera städer mycket positiva erfarenheter från över 10 års drift med lite olika tekniker. Leverantörer som Bombardier och Alstom har idag flera olika typer av system för både spårväg och elbussar, som de kan leverera. Den avslutande paneldebatten indikerade, att för en  lägre kostnad än för en enda 4 km lång spårvagnslinje kan man få alla Lunds 150 stadsbussar med eldrift och 30 - 50 laddstationer för snabbladdning. Laddstationerna kan även utnyttjas av andra tyngre fordon som exempelvis sopbilar och varudistributionsbilar. Det rapporterades också om den nya elbussen i Landskrona, som laddas från de befintliga trådbussledningarna. Denna buss kör 1/3 av sträckan med laddning från dessa ledningar och 2/3 på batteridrift utanför trådbussområdet. Framtiden för tysta och avgasfria stadsbussar ser ljus ut!

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln