"Snabbladdning i Mc Donalds Kök"

"Snabbladdning Mc Donalds kök" "Snabbladdning Mc Donalds kök"

Jag skrev lite tips om vad man bör tänka på inför vintern för några månader sedan. Nu känns det inte som det blivit någon vinter direkt oavsett var i landet man befinner sig. Vissa av tipsen som jag då gav är bra även om det inte är snödrivor som gör det omöjligt att få fram laddkabbeln till laddstolpen.

Igår hade jag planerat att snabbladda på en av de snabbladdare som finns vid en Mc Donalds vägrestaurang. Jag hade ca 8km räckvidd kvar enligt mätaren på LEAFén när jag parkerade framför den fina 50kW snabbladdaren. Jag tänkte, "i med kabeln, snabblunch och sedan iväg med 80% i batteriet om 30 minuter".När jag skall starta laddningen av bilen så visar det sig vara fel på snabbladdaren! (Vad jag tänkte då skriver jag inte) Jag felanmäler laddstationen hos Fortum och Uppladdning.nu.

Jag hade noterat att det fanns en äldre laddstolpe med 2st Schuko uttag på andra sidan av parkeringen, så jag körde dit. Min tanke var att ladda där i ca 1 timme, så jag enkelt kunde köra till nästa snabbladdare (som tur fanns inom 15km avstånd)
Jag plockar fram EVSE kabeln, ansluter den och konstaterar att det inte finns el i schuko uttagen. Jag utövar en hållfasthetstest på min EVSE kabel när jag kastar den i backen av ren frustration och tänker "varför i ... har man dödat dessa schuko uttag?"

Jag går in på Mc Donalds och pratar med managern och får reda på att schuko uttagen stängde man av när man satt upp den fina snabbladdaren. Jag frågade om det inte bara var så att man kopplat ur säkringarna och enkelt kunde aktivera uttagen igen? "Nej, man har klipp av kablarna!", fick jag till svar.

På alla ställen som det finns snabbladdare bör man ha minst 1st Schuko 16A uttag tillgängligt för laddning av elfordon. Man kör ju dit för att ladda och skulle det vara problem med snabbladdaren kan man ju alltid "långsamladda", så man kommer därifrån. Några Schuko uttag på snabbladdaren borde ju vara standard om det inte finns en stolpe vid sidan om snabbladdaren! (kostar i sammanhanget väldigt lite)

Personalen på Mc Donalds var fantastisk trevliga och hjälpsamma. De fixade så jag kunde parkera bilen vid sidan om "Drive Thru´n" , dra in min 25m förlängningskabel genom luckan och ansluta den i ett 16A schuko uttag i köket! Jag ställer in EVSE kabeln på 16A (Min LEAF laddar med 14,4 max på Typ1 kontakten) och efter en stunds laddning kunde jag enkelt köra till nästa snabbladdare.

Hög tillgänglighet för snabbladdningsstationer är ett måste, en driftstörning måste kommuniceras vidare direkt och åtgärdas snabbt. Speciellt nu i början av introduktionen, då de bara finns i begränsat antal!

Så dagens tips! Ha alltid en 25 meter lång jordad gummikabel med i bagaget!Per Jeppson
Laddaelbilen.se


Kommentera gärna:

 • Sven • 13 januari 2014 10:56:55
  Har du kontaktat resyaurangens ägare om den urkopplade stolpen? Det är ju så dumt att koppla ur någonting som redan är installerat och betalt!
 • Tomas • 12 januari 2014 11:23:44
  Jättebra att du felrapporterar och ligger på, det är enda sättet att få laddstationsägarna att förstå att de måste fungera - alltid.

  Man kan jämföra det med när min kommun byggde ett statsnät för många år sedan. I början tyckte de det var helt OK att det låg nere någon dag medan de kopplade om men efter att jag ringt och "utbildat" dem ett flertal gånger om att folk använde Internet i jobbet och förväntade sig att det fungerade så blev det betydligt bättre år efter år.
  Idag är det mycket sällan störningar.

  Vi får hoppas vi kan komma dit med laddstationerna också!
 • Lars • 11 januari 2014 12:57:19
  Jag har också "snabbladdat" i köket på en vägkrog. Man blir så trött när man kommer fram till en laddstation och den inte fungerar. Jag kollar alltid på uppladdning.nu för säkerhets skull om jag är ute och åker och är behov av att planera in laddning. Jag är glad att du felrapporterade laddaren till uppladdning.nu för det är den "mest korrekta siten".
  DET JAG VILL SÄGA ÄR, FELRAPPORTERA ALLA PROBLEM MED OFFENTLIGA LADDSTATIONER TILL UPPLADDNING.NU!
  Lars B
 • Roland J. • 11 januari 2014 12:05:58
  Hej, måste vara "Gyllene Måsen" i Helsingborg? Har själv varit där. Den har ju inte funkat den senaste månaden. Kan ingen fixa den? Ide'n med Schuko uttag är ju väldigt bra och borde bli standard på alla snabbladdare.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln