Nevs tappar svenska toppchefen

NEVS i Trollhättan börjar tillverkningen av elbilar under våren NEVS i Trollhättan börjar tillverkningen av elbilar under våren

Saxat ur Dagens Industri 2014-01-10
Karl-Erling Trogen hoppar av uppdraget som ordförande i biltillverkaren Nevs i Trollhättan.
Huvudägaren Kai Johan Jiang blir ny ordförande samtidigt som Mattias Bergman utses till permanent vd och styrelseledamot.


Det är bara drygt en månad sedan den första bilen rullade ut från fabriken i Trollhättan efter att Nevs i augusti 2012 tog över Saab Automobiles konkursbo.

Till våren ska bolaget även påbörja tillverkningen av elbilar, där den första ordern på 200 bilar kommer från den kinesiska staden Qingdao.

I det läget försvinner bolagets ordförande Karl-Erling Trogen. Enligt dokument som Nevs skickat till Bolagsverket lämnar den före detta Volvochefen uppdragen som styrelseledamot och ordförande.

Ordförandeposten övertas av Nevs huvudägare Kai Johan Jiang, som sedan tidigare är ledamot i styrelsen. Mattias Bergman, som i september utsågs till tillförordnad vd, blir ny styrelseledamot. Det står också klart att han nu är att betrakta som permanent vd.

Karl-Erling Trogen bekräftar att han lämnar Nevs men är i övrigt fåordig.

”Det är av personliga skäl, och mer än så vill jag inte säga”, säger han till Di.

Enligt Mikael Östlund, presschef på Nevs, är det av hälsoskäl som Karl-Erling Trogen har valt att sluta.

Ommöbleringen i ledningen väcker frågor om Nevs framtid. Om Kai Johan Jiang är den med pengarna, entreprenörskapet och kontakterna i Kina så har Karl-Erling Trogen varit den i Nevs som har haft branschkompetensen efter 34 år inom Volvokoncernen.

Källa: Saxat ur Dagens Industri

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln