El och Hybrid-året 2013 i USA

Tesla har sålt c:a 20000 bilar i USA under 2013 Tesla har sålt c:a 20000 bilar i USA under 2013

När de slutliga försäljningssiffrorna gällande rena elbilar och plug-in fordon i USA för 2013 snart är sammanställda, väntas försäljningen bli nästan dubbelt så stor som 2012. Detta enligt Electric Drive Transport Association ( EDTA ) . Trots detta är det mindre än 100.000 fordon , under ett år då branschen är på väg mot en topp på 15 miljoner sålda fordon.

Det kan inte förnekas att plug-in bilar hittar fler och fler köpare , vilket är en positiv utveckling i ögonen på miljövänner.  Trots ökningen under 2013, fanns det en del modeller som inte lyckades bra, som t.ex. Chevrolet Volt,  plug-in hybrid ,  detta trots att biltillverkarna sänkt priserna med flera tusen dollar.

Samtidigt har vi segmentets stjärna, Tesla Model S, som  visade att man kunde hävda sig bra på premium marknaden,  med en försäljning på cirka 20.000 bilar i USA . Den elektriska Tesla Model S har skapat många rubriker genom att sälja bättre än många av sina konkurrenter på fossilbränslesidan. I oktober rapporterade Edmunds.com att Model S var den " mest nyregistrerade  bilen" i åtta av USA’s 25 mest välbärgade postnummerområden .

Under större delen av året har branschen varit ganska lugn. Ett antal nya plug-in-bilar lanserades under 2013 av de större biltillverkarna, BMW , Chevrolet , Fiat , Ford , Honda, och Porsche men var endast tillgängliga på vissa marknader , dock alltid i Kalifornien (BMW under våren 2014) .

Konsumenterna har nu 16 plug-in modeller att välja mellan. Försäljningen ligger ganska stabilt nu med Volt och Nissan Leaf på cirka 2.000 i månaden . Fords två plug-in hybrid modeller tillsammans gör liknande siffror, och plug-in Toyota Prius omkring 1.000 per månad.

" Jag tycker att det  har varit ett bra år”, säger Brian Wynne ordförande i EDTA ,  i en telefonintervju  där han bl.a. nämner den snabba expansionen av offentliga laddstationer som ett hoppfullt tecken . Enligt Energidepartementet, fanns det 6712 laddstationer i USA i mitten av december .

Eric Evarts , redaktör på Consumer Reports , säger i ett mejl att 2013 var året då ”elfordon verkligen fångat allmänhetens intresse och blev praktiskt användbara för de flesta i vardagen.”

En undersökning som publiceras under december månad av konsumentföreningen och Union of Concerned Scientists,  visade att cirka 42 procent av de tillfrågade skulle kunna använda en plug-in hybrid för deras dagliga deras behov .

Är det viktigt att Mary Barra , som tar över som vd för GM nästa månad , är utbildad elingenjör ?
I en intervju inför hennes utnämning, sade hon att ”GM är mycket engagerade i elektrifiering". Detta skulle i en förlängning kunna innebära mer stöd till miljöbilar på federal nivå , åtminstone tillfälligt.

Med ökande tillgänglighet fortsätter försäljning av konventionella hybrider att öka . Amerikanerna har köpt mer än 3 miljoner hybrider sedan de kom 1999 och de ligger idag på cirka 3 procent av den totala bilförsäljningen .

Billigare alternativ till hybrider och batteribilar kom fram under  2013 . Dieslar och små bensinmotorer , ofta turboladdade , vinner mark , exempelvis Fords 1  liters trecylindriga Fiesta.

Källa: Saxat ur Seattle Times/New York Times

Etiketter: bmw tesla volt usa elbil hybrid

Kommentera gärna:

 • Pelle • 1 januari 2014 21:24:09
  2013 var ett år då även mina grannar insåg att min elbil kanske inte var så tokig ändå! Under hösten frågade de t.o.m. om en provtur och nu pratar vi elbil nästan dagligen. Jag är säker på att det står en elbil på deras uppfart innan sommaren :)
  Det känns som om 2013 var året då det allmänna intresset för elbilar började ta fart! Nu hoppas vi att fler sätter sig bakom ratten på en elbil och då löser det mesta sig!
  Gott Nytt År på er alla!
  Pelle
 • Robert • 30 december 2013 19:47:56
  Intressant summering av hur det ser ut i US. Känns som att det där med att elbilarna blivit intressanta för "normalbilisten" stämmer rätt bra i Sverige med! (Det är tyvärr än så länge många "normalbilister" som inte vet det än ;)

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln