Bhutan byter ut alla taxibilar till Nissan LEAF

Nissan LEAF som taxi i Sao Paulo Nissan LEAF som taxi i Sao Paulo

Många städer världen över överväger att använda Nissan LEAF som taxi, men ingen har ersatt alla taxibilar med den batteridrivna LEAFén. Detta är dock det man planerar att göra i den lilla staten Bhutan i Asien. Enligt Financial Times (via Indian Autos Blog), planerar regeringen i Bhutan att byta ut hela den existerande taxibilsflottan mot Nissan LEAF plug-ins.

Bhutans premiärminister Tshering Tobgay har diskuterat betydelsen av elbilar och tillgång till laddstationer med Renault-Nissan CEO Carlos Ghosn. Redan i Mars kommer ett antal LEAFar ersätta vissa regeringsbilar och fler bilar i regeringsflottan skall bytas ut.

Att driva en aggresiv elbilspolitik är logiskt för Bhutan, som har stor egen vattenkraftsprouktion av el, vilken mestadels exporteras till Indien. Stora delar av inkomsterna från elproduktionen går  till att importera fossilbränslen till landet. Genom att gå över till elbilsdrift på bilar i stor skala tror man sig kunna minska landets import av fossila bränslen med 70%.

Bhutan är ett litet land och därför idealiskt för elbilar, då nästan alla resor inom landet är korta.

De flesta invånarna i huvudstaden Thimpu förlitar sig på stadens ca 3500 taxibilar när de skall förflytta sig, vilket gör att effekten av en elektrifierad taxiflotta mer signifikant än i andra länder där fler bilar är privatägda, tror den Bhutanska regeringen. Import av bilar för privat användande är idag förbjudet, men import av elbilar för privat bruk kommer att tillåtas.

Den Butanska regerinegn för även diskussioner med andra elbilstilverkare, som exempelvis Tesla. Premiärminister Tobgay har förhoppningar om att Thimpu kan bli ett centrum för elbils forskning och utveckling.

Nissan LEAF, Tesla Model S och andra elbilar används redan idag som taxibilar i andra städer världen över. Exempelvis körs många Nissan LEAF som taxi i Sao Paulo och Osaka. I New York rullar en handful Nissan LEAF´s som taxi. I Sverige finns det en i Gävle.

Kommentera gärna:

  • Rolle • 8 december 2013 16:11:27
    Jag trodde de skulle köra på Bhutangas! ???

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln