Fortum inviger snabbladdningsstation för elbilar i Karlskoga

Snabbladdare i Karlskoga Snabbladdare i Karlskoga

Fortum, Nissan och McDonald’s kraftsamlar med stöd av Energimyndigheten i Sverige och bygger ut snabbladdningsstationer för elbilar. Den nya snabbladdaren tankar en elbil på bara 25 minuter. Laddaren är strategiskt placerad på McDonald’s på Viaduktsgatan i Karlskoga, alldeles invid motorvägspåfarten till E18 och öppnar upp ytterligare för en avgasfri bilpendling och möjliggör en ökning av elbilar i regionen.

– Nu ger jag mina elbilsburna gäster ytterligare service när de stannar och äter hos oss och det känns jättebra. Tillsammans med Fortum och Nissan tar vi nästa steg mot ett grönare resande och erbjuder nu både snabb- och normalladdning, säger Patrik Forsman som äger och driver McDonald’s i Karlskoga.

Källa: Pressrelease Fortum

 

Kommentera gärna:

 • Klas • 2 december 2013 16:57:10
  Jag gillar din ide Dan!
 • Dan • 2 december 2013 16:53:06
  Ännu ett sätt att ange hur lång tid uppladdningen tar är km/t. T ex 50 km/t, ladda i en timme och kör 50 km. Hur är det man brukar säga, standarder är bra, alla borde ha en egen.
 • Bo L • 2 december 2013 14:33:49
  Jag kan dock förstå att man skriver 25 minuter, då i princip alla på marknaden existerande elbilar utom just Tesla model S laddas till 80% på 25minuter eller kortare tid i en 50KV laddare! Volvo V60 borde vara klar på 13 minuter, eftersom den har ett batteri på bara 12kWh jämfört med exempelvis Nissan LEAF´s 24kWh batteri (21kWh som används för körning). BMW i3 har ett 19kWh batteri så den bör vara laddad på ca 20 minuter! .....Sen har vi ju Tesla Model S som har ett (beroende på model) ett batteri som är 80kWh...Den tar ca 1,45 minuter att ladda på en 50kW laddstation, men som sagt den är nog den enda existerande elbil på de svenska vägarna som tar längre tid att ladda 80% än 25 minuter....Så att så illa var det inte att skriva laddtiden 25 minuter!
  Det som jag anser är viktigt är att det går att ladda snabbt och laddar du Tesla Model S 25 minuter så kommer du nästan lika många km på den laddningen som om du laddat en Nissan LEAF i 25minuter. Man kan säga att det är som att tanka större tank tar längre tid att fylla och mindre snabbare men om energi förbrukningen är ungefär den samma när man kör kommer man lika långt på "25 minuters tankning".... Hur mycket är då det? 25 minuter på 50kW = 20,8kWh i batteriet! Kör man på ca 2kWh/mil så är det ca 10 mil!, 1,5kWh/mil kommer man ca 14 mil efter 25 minuters laddning! Detta är beroende på körsätt, hastighet, väderförhållanden och naturligtvis hur energieffektiv bilen är!

  Visst tar det längre tid att ladda Tesla Model S längre tid men man kommer ju också ca 50 mil med 80kWh modellen! Men som sagt alla andra i Sverige existerande elbilar eller plug-in hybrider laddas till 80% på ca 25 minuter på en 50kW laddare, så helt galet skrivit är det inte!

  Laddaren på bilden ser uta att vara en DBT Kombiladdare med både CHAdeMO DC och CCS AC laddning 50kW, men mitt öga kan ha fel ;)
 • Mattias • 2 december 2013 13:52:57
  Men sluta ange x antal minuter som det tar att ladda en bil. Jag slår vad om att det inte är en Tesla Model S som tar 25 minuter. Inte heller en BMW i3 eller Volvo V60 plug-in. Så vad är det som tar 25 minuter?
  Eller ännu bättre. Ange vad laddaren har för laddstandarder och effekt!
 • Lars • 2 december 2013 07:43:25
  Ja, Tesla Roadstern är en bra vinterbil!

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln