Tesla's Elon Musk ganska säker på att NHTSA ej hittar säkerhetsbrister på Model S

Elon Musk Elon Musk

Det har  varit några skakiga månader för Tesla Motors efter att först ha kunnat njuta av högsta betyg av både kunder samt i säkerhetstester , för att sedan drabbas av tre olycksrelaterade bränder i sin Model S.

Detta verkar dock inte oroa CEO Elon Musk. Trots pågående utredning av de uppkomna bränderna i Model S, är Elon säker på att utredningen kommer att visa att det finns inga fel eller svagheter på Model S.

Teslas utvecklingsingenjörer jobbar inte med någon mekanisk lösning för att förebygga det som inträffat, även om Musk erkänner att det kan inträffa igen.

NHTSA (National Highway Traffic Administration) säger att de undersöker de potentiella risker  som finns kopplade till att man kör på något som träffar bilen med stor kraft underifrån. Detta för att se om Model S har ett säkerhetsproblem som måste åtgärdas.

Musk påtalar att Model S redan påvisade "Världsrekord i säkerhet" talar för sig själv!

Trots att Model S bilar varit inblandade i flertalet vålsamma olyckor sedan bilen började säljas har ännu aldrig någon person blivit allvarligt skadad i en Model S, utan alla i bilen kunnat promenera ifrån olyksplatsen. Många har hävdat att det var just deras Model S som räddade deras liv!

Även om en bil med förbränningsmotor inte fattat eld om den kört på metallskrot som låg på vägen, så hade kanske något ännu otrevligare kunnat inträffa om skrotet på vägen trängt igenom den tunna plåt som finns i golvet på vanliga bilar och sedan in i cupén. I Tesla Model S kan det under vissa olyckliga omständigheter skapas en brand i batteriet vid en olycka, men batteripacken tillsammans med den 6,5mm tjocka skyddsplåten fungerar samtidigt som ett fantastiskt skydd för kraftig mekanisk påverkan underifrån!

Man har dock ändrat hastigheten där Model S luftfjädring sänker ned bilen 25,6 cm för att minska luftmotståndet från 80km/h till 140km/h. Dessa extra mm frigång även vid högre hastigheter minskar risken att mindre föremål som ligger på vägen träffar bilens undersida.

Musk är inte heller speciellt oroad för börsvärdet, som nu är 37% lägre än innan den första rapporterade branden. Aktien har hela tiden varit värderad för högt, säger han och nu korrigerar marknaden det.

Det kommer troligtvis att dröja ytterlgare några månader innan vi får NHTSA´s beslut om Tesla måste vidtaga några åtgärder, men som sagt Elon är inte så orolig för vad de kommer fram till.
 

 

Kommentera gärna:

  • Kalle • 27 november 2013 09:10:10
    De bör nämnas att risken för brand är mycket större i en bensilbil än i en batteribil.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln