Energikontor Sydost går med i elbilspool i Kalmar

dElbil poolbil dElbil poolbil

Energikontor Sydost har blivit medlem i dELbil, Kalmars första elbilspool. Nu kör personalen elbil på sina tjänsteresor istället för egen bil eller hyrbil. dELbil är ett samarbete mellan Kalmar Energi, Kalmar läns museum, Kalmar kommun och Move About. Det finns fyra bilar i elbilspoolen, som laddas med lokalt producerad vindkraft.

”För oss känns det extra roligt att gå med i elbilspoolen, eftersom vi jobbar mycket med hållbara transporter.” säger Christel Liljegren, gruppchef på Energikontor Sydost. ”Det känns mycket bra att leva som man lär och med egna erfarenheter av hur det funkar att ta sig runt med elbil kan vi bli ännu bättre på att ge stöd till våra medlemmar”.

Energikontor Sydost ägs av en förening var medlemmar består av kommuner, landsting och regionförbund i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län. ”Tillsammans med våra medlemmar arbetar vi för ett hållbart energisystem i sydost.” säger Christel Liljegren och ler ”Vi får arbeta för att Växjö och Karlskrona följer Kalmars exempel där flera företag gått ihop och startat en elbilspool, vilket är unikt.”

”Vi ser ett växande intresse för kollektivt ägande, genom att vara medlem i en elbilspool kan man använda bil bara när man behöver och slipper således kostnader och ansvar som följer med ett bilägande, många tycker det är smart” säger Åsa Dahlin, informatör på Kalmar Energi som är en av initiativtagarna till dELbil.

Elbilarna i poolen har en räckvidd på 15 mil, och vid köpcentret Giraffen finns en laddstolpe där man snabbladdar på en halvtimme. När man kör elbil så påverkas räckvidden av förarens körbeteende. Högre hastigheter och mer användning av värmare/AC innebär en kortare räckvidd. Bilarna i poolen har en maxhastighet på 150 km/h men hastigheter över 90 km/h drar mer ström och förkortar den totala räckvidden. Bilarna har också inbyggd GPS där laddstolpar är inlagda, samt en batteriindikator som varnar om laddningen inte räcker till den önskade destinationen.

Elbilarna används som tjänstefordon dagtid och kan sen användas av andra företag och privatpersoner på kvällar och helger. En elbil släpper inte ut koldioxid vilket gör dem mer miljövänliga än vanliga bilar. Dessutom laddas bilarna i dElbilspoolen på lokalt producerad vindkraft. Idag finns det ca 2800 elbilar i Sverige.

Källa: Pressmeddelande energikontor sydost

 

Kommentera gärna:

  • Petter S • 5 november 2013 22:31:52
    Vad är det för snabbladder vid Geten? Är den till för allmänheten eller bara bilpoolen?

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln