Nissan Leaf toppar försäljning i Norge och Sverige

Nissan Leaf Nissan Leaf

Nu har försäljningsstatistiken för oktober kommet och laddaelbilen kan konstatera att Nissan Leaf ligger nu i topp både i Norge och Sverige.

I Norge var Nissan Leaf under oktober den mest sålda bilen alla kategorier och sålde fler än både VW Golf och Volvo V70.  Nissans elbil Leaf såldes i 716 exemplar.  I september toppade Tesla försäljningsstatistiken. Skeptiker avfärdade det som ett extremt undantag, förklarat med en ”ketchupeffekt” när den relativt nya biltillverkaren Tesla kom igång med leveranser av den eldrivna lyxmodellen S i landet. En förklaring som nu visat sig vara felaktig. Tesla sålde 98 exemplar under oktober.

Norge har satsat på större skattelättnader för miljöbilar än exempelvis Sverige.

I Sverige går elbilsförsäljningen trögare även om en uppåtgående trend kan märkas.

Enligt Bil Swedens försäljningsstatistik har det under årets första 7 månader sålts endast 174 elbilar i Sverige men försäljningen har tagit ordentlig fart under hösten med 26 st sålda elbilar i augusti, 44 st under september och 69 st i oktober.

Även i Sverige är det Nissan Leaf som i oktober dominerat försäljningen av elbilar med 46 st. Under året har man sålt 264 st.  Försäljningen tog ordentlig fart efter sommarens säljstart av nya Euro-Leaf med förbättrad räckvidd och fler utrustningsnivåer vilket i praktiken sänkt grundpriset för instegsvarianten. Noterbart är också att Mitsubishi sålde 12 st iMiev  samt att nykomlingen VW e-up! registrerades i 6 exemplar.
Under årets sista månader kommer vi förhoppningsvis se en ökning av registreringar då bl.a VW e-up! lär ha en orderstock på upp till 150 st bilar samt att BMW i3 kanske kommer att börja levereras. Statistiken från Bil Sweden baseras på de uppgifter som man får från generalagenter och då Tesla inte har någon generalagent i Sverige syns inte Tesla S i statistiken. 

Källa: Bil Sweden, Blixt Gordon

Som jämförelse kan nämnas att hitintills i år redan sålts 18078 st Nissan Leaf i USA (totalt 9819 st under 2012).


Kommentera gärna:

 • T B • 6 november 2013 10:19:44
  Det var nog 11st Model S som Tesla sålde i Sverige i oktober:
  http://teslaclubsweden.se/11-tesla-model-s-salda-i-sverige-i-oktober/
 • kalle • 5 november 2013 20:46:20
  Kanske här nån stans ;) http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/Vagtrafikregistret/Direktanmal-och-sok-i-vagtrafikregistret/
 • Peter B • 2 november 2013 14:33:45
  Hej Kalle, vi kollar upp detta. Enligt uppgifter från Teslas försäljningskontor i Köpenhamn famns det ca 50 order till Sverige i december förra året. De har ju börjat levereras till kunder i Sverige nu och säkerligen har orderstocken vuxit sedan dess. Tesla lämnar annars av princip inte ut uppgifter om sin orderstock i likhet med de flesta andra biltillverkare.
 • Kalle • 2 november 2013 13:02:53
  Fins det nått sätt man kan se hur många teslor som fins i sverge?
  Borde gå o kolla hur många som är regestrerade med transportstyrelsen kanske

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln