Ford och University of Michigan startar batterilab tillsammans

Ford satsar på batterilab Ford satsar på batterilab

University of Michigan presenterade idag att de skall investera 8 miljoner dollar i ett lab, där fokus kommer att vara på att få fram batterier till electriska fordon som är  billigare, med högre kapacitet och med längre livslängd. Labbet kommer att låta biltillverkare, batteritillverkare och individuella forskare att testa battericeller och spara värdefull tid i utvecklingsprocessen i att få fram mer effektiva battericeller.

" Vi kommer att ha möjlighet att testa hundratals kombinationer av kemikalier och cell designs. Kravet är att det vi testar skall vara möjligt att senare flytta från lab till fullskalig produktion, säger Ted Miller, forskningschef för Ford´s batteriforskning. Ford har redan idag lab för forskning och tester av batterier, men inget så avancerat och med möjligheter som detta. Detta lab behövs verkligen och det finns inget liknande idag inom bilindustrin" 

Labbet kommer att invigas hösten 2014, säger Mark Barteau, professor i avancerad energiforskning och chef för University of Michigan´s energiinstitut, där labbet kommer att finnas. Flera batteritillverkare har redan visat mycket stort intresse i att använda labbet.

Man kommer exempelvis kunna simulera förhållanden som motsvarar en körsträcka på
ca 25 000 mil under en tioårsperiod.

Idag så tar batteritillverkarna fram ett produktionsfärdigt batteri och först då börjar biltillverkarna testa dem i sina anläggningar. I detta lab kommer biltillverkarna att ha möjlighet att börja sina tester i ett mycket tidigare skede.

Källa: Detroit News 

Kommentera gärna:

  • Svanberg • 14 oktober 2013 19:32:05
    Tror att Japanerna redan har mycket avancerade lab och ligger långt före Ford!
    /T.S.
  • Stan Peterson • 14 oktober 2013 19:15:31
    Nu jävlar börjar racet på allvar!
    Bra jobbat Ford!!!

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln