Helsingborgs första snabbladdningsstation för elbilar invigd idag

Från dagens invigning i Helsingborg Från dagens invigning i Helsingborg


Som laddaelbilen.se tidigare förannonserat så berikas Helsingborgs stad nu med sin första snabbladdningsstation för elfordon.

Denna är placerad på McDonalds i området Ättekulla vid södra motorvägsinfarten till Helsingborg, som sedan tidigare har laddstolpar för långsamladdning av elbilar. Givetvis använder McDonalds endast miljöklassad grön el till sina anläggningar och de har sedan tidigare en snabbladdningsstation i Lindvreten söder om Stockholm och en på Årstagatan i Uppsala. Den tredje McDonalds snabbladdningsstationen blir alltså denna i Helsingborg.
 
Den högtidliga invigningen skedde idag av Anna Jähnke, kommunalråd och ordförande i Miljönämnden i Helsingborgs stad. Närvarade gjorde också Christina Richter, franchisetagare för McDonalds i Helsingborg, representanter för Öresundskraft som levererar grön el till snabbladdningsstationen, representanter för företag som arbetar med elfordonsteknik, samt tre elbilar med förare.
 
För att göra en oberoende test av stationen närvarade Sven Forsberg från intresseföreningen Elbil Sverige, som utan problem invigningsladdade sin privata Nissan Leaf elbil och kunde konstatera att på 20 minuter kan man ladda elbilsbatteriet till 80 %, vilket i hans fall motsvarar ca 8 – 14 mils körsträcka. Han använder denna dagligdags för sitt transportbehov, och som alla erfarna elbilsförare kan han inte nog understryka hur viktig tillgången till snabbladdning är för att öka användningen av elbilar och få fler att inse att det är dags att tänka nytt inför nästa bilköp.
 
Stationen klarar för närvarande elbilar med den japanska laddstandarden CHAdeMO, men kommer att kompletteras med de standarder som kommande europeiska elbilar använder benämnd Combo och AC-laddning.
 
Ett stort GRATTIS till McDonalds, Helsingborgs stad och Öresundskraft för denna strategiska och viktiga miljösatsning för att minska vår negativa klimatpåverkan!
 
På bilden syns från vänster Sven Forsberg från Elbil Sverige, Christina Richter från McDonalds, Anna Jähnke från Helsingborgs stad, Christer Åkerlundh från Helsingborgs Dagblad samt Per Lundgren från Öresundskraft.
 
Givetvis var även laddaelbilen.se på plats.
 
Text och bild: Peter Bäckström
 

Kommentera gärna:

 • Peter B • 2 oktober 2013 10:57:56
  Enligt besked från Öresundskraft kommer stationen under november att kompletteras med Combo-kontakten med möjlighet till både enfas långsam växelströmsladdning och snabbladdning med likström. Denna standard använder exvis BMW i3 som lanseras i Sverige i november.
 • Sven Forsberg • 1 oktober 2013 22:09:17
  Kan du utveckla om det blir typ 2 eller CCS som laddaren kompletteras med?
 • Jonas • 1 oktober 2013 21:58:22
  Jättekul!
  Någon som vet vad som sker med vår svenska burgarkedja? Har Max somnat in helt vad gäller miljöarbetet?

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln