Riksdagsman vill att alla bensin och Dieselbilar skall vara avregistrerade innan 2030

Riksdagsman Jan Lindholm (MP) vill att alla fossilbränslebilar skall vara avregistrerade senast 2030 Riksdagsman Jan Lindholm (MP) vill att alla fossilbränslebilar skall vara avregistrerade senast 2030

Saxat ur Expressen 2013-09-29

"Senast 2030 ska bensin- och dieseldrivna bilar avregistreras.
Det menar Jan Lindholm (MP), riksdagsman fån Dalarna, som kräver att regeringen ska bli tydligare i sin retorik, skriver Dalarnas Tidningar.
- Regeringen vill förbjuda fossila bränslen från 2030 men törs inte säga det, säger Jan Lindholm till Expressen.se.

Regeringen vill minska utsläppen av växthusgaser och satsar på att Sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen så som bensin och diesel. Saken utreds just nu på uppdrag av regeringen.

Men vad detta innebär i praktiken tycker Jan Lindholm (MP), riksdagsledamot i civilutskottet, är otydligt, vilket Dalarnas Tidningar rapporterade om först.

– Regeringen vill förbjuda fossila bränslen från 2030 men törs inte säga det rakt ut. De säger inte att bilar som behöver diesel för att gå inte ska få rulla efter 2030, utan de säger att det är okej för bilar som har exempelvis en hybrid konstruktion där dieselmotorn laddar hybridmotorn att köra, säger han.

Jan Lindholm vill att regeringen ska tala klarspråk. Han föreslår därför att alla bensin- och dieseldrivna bilar ska avregistreras senast 1 januari 2030.

– Det vore det rakaste och tydligaste som också regeringen kan säga och skulle vara jättebra för biltillverkare, försäkringsbolag och bilägare. Alla skulle få klara besked, säger han.

"Som morot och piskor"

Nyligen meddelade också regeringen att den som köper en bil med för höga utsläppsvärden kan straffas med en avgift på 40 000 kronor. Men om du i stället äger en miljöbil kan du få en bonus på 48 000 kronor.

Tanken är att få försäljningen av el, biogas och etanolbilar att öka och snabbt få bort bensindrivna bilar från marknaden, något som Expressen nyligen berättade om.

– Förslaget är som morot och piskor. Är det så att regeringen menar allvar då vore det rakaste och enklaste sättet att säga att alla bilar som måste ha fossil för att fungera ska avregistreras senast 1 januari 2030, säger Jan Lindholm."

Saxat ur Expressen 2013-09-29

 

Kommentera gärna:

 • Micke • 29 september 2013 13:56:22
  @Kewetägare

  Det finns ingen av oss vettiga miljömuppar som vill få bort veteranbilar och dylika fordon. Förhoppningsvis är det ett icke-problem med syntetisk bensin från förnyelsebara källor eller fossil bensin som man får köpa med tillstånd om man äger veteranbilar och är med i en veteranbilsklubb eller så.
 • Micke • 29 september 2013 13:52:21
  Vilket stolpskott. Ingen vill förbjuda diesel- och bensinbilar. Det är de fossila bränslena som ska bort. Redan idag så säljs det syntetdiesel från förnyelsebara källor som motsvarar 300 000 bilar per år. Det går säkert att producera syntetbensin också.

  Vad som är intressant är att få bort de fossila bränslena, detta kan göras på många sätt samtidigt och det är inga problem att ha en massa bilar med förbränningsmotorer i sig även 2030 (även om jag personligen hoppas att det är mest elhybrider).

  Ett mer intressant utspel från regeringen vore att 2030 så förbjuds fossila bränslen, då skulle biltillverkare, bränslebolag och andra involverade parter veta vad som gäller och vad som bör uppnås tills dess.
 • Mattias • 29 september 2013 12:43:54
  En sådan tomte. Vore det inte bättre att se till att det säljs mera elbilar istället för att förbjuda de bilar som finns, därför att det skall säljas elbilar?

  Tycker nog att ett mer passande förslag för denne man vore att lägga sin energi på att se till att hans kommun installerar eluttag vid, i första fasen, en parkeringplats på 100. Det skulle skapa ett mycket större incitament för hans kommuninnevånare att skaffa elbil än att läsa flummiga artiklar i tidningen om att ottobilar skall förbjudas.

  Lägg den begränsade tid som finns på att debattera något vettigt istället för "iq guldfisk".
 • Kewetägare • 29 september 2013 12:20:42
  Jag har även en bensindriven veteranbil från 1968. Jag vill inte att den ska få körförbud eller byggas om från originalt skick. Det samma tycker jag bör gälla för gamla ångfartyg, veteranflyg, motorcykler, ånglok mm. Men begränsa på sikt möjligheten till nyregistrering av fossilbilar till t ex 1 av varje 100 sålda. Börja redan nu på en gång med t ex max 90 % fossilbilar av nyregistreringarna. Skärp sedan kraven årligen.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln