"Sprutmåla solcellerna på carportstaket"!

Sprutmåla solcellerna direkt på taket, snart verklighet? Sprutmåla solcellerna direkt på taket, snart verklighet?

Vad skulle du säga om det bara var att ta fram "sprayburken" och sprutmåla hela carportstaket med solceller och sedan bara koppla in elbilsladdaren?

Vi är inte där riktigt än, tyvärr! Dock så har ett forskarteam på University of Alberta utvecklat en solcell av ett sprayfärgsliknande material. Naturligtvis behöver inte "solcellsfärgen" appliceras med sprayburk, men hur den än appliceras så kommer den att påverka priset nedåt på solenergi.


Cellerna är gjorda av nanopartiklar av Zinkfosfat. Dessa dessa partiklar upplöses i färg och sprayas på en plan yta. När färgen torkat så är dessa nanopartiklar ljuskänsliga. Denna nya cell består av Zink och Fosfor och gör det möjligt att tillverka solceller mycket enklare och billigare än idag. 

Dessa celler appliceras på en bas av plast, som både är lättare och billigare än den dyra silikonbas som idag oftast används i solcellspaneler. Förutom att dessa nya paneler kommer att bli billigare, kommer även installationen bli enklare och billigare p.g.a. den mycket lägre vikten. Mycket låg vikt gör att dessa ej kräver extra stöd och förstärkningar på taken, vilket ofta krävs idag.

Dessa nya solcellspaneler kommer att bli mycket intressanta för oss elbilsägare, som vill ladda både billigt och miljövänligt!

Nu får vi se hur snabbt utvecklingen går och hur länge det dröjer innan jag skall ut och "måla om carportstaket"?

Kommentera gärna:

 • kalle • 21 september 2013 18:13:36
  @Rune,
  vattenfall har paket du kan köpa, installation och sånt ingår. om du vill få ca 3040 kWh/år så kostar det 67'950 om du är kund hos vattenfall.
  de blir förståss billigare om du köper allt separat och gör det själv (men du måste ta dit en elektirker förståss) men frågan är om det inte är värt att ha nån man kan gå till om de blir krongel.
  http://www.vattenfall.se/sv/solceller.htm

 • Rune Jansson • 21 september 2013 16:47:14
  Någon som vet vad ett paket solceller som ger ca 3kW
  Skulle kosta idag?

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln