Eldrivna mopeder gör succé i Barcelona

Motit väcker uppmärksamhet Motit väcker uppmärksamhet

I det flesta länder och större städer finns det någon form av cykeldelning, i Sverige har vi t ex Stockholm City Bikes som har blivit en stor succé. I vissa städer har konceptet utvecklats mot eldrift som till exempel i Paris och de eldrivna Autolib-bilarna. Nu gör eldrivna mopeder succé i Barcelona.

Projektet heter Motit och lanserades i somras med 50 stycken eldrivna mopeder av företaget Going Green. De lokalt producerade eldrivna mopederna kan köras i upp till 65 km/h och har en räckvidd på 40-60 km, på mopeden sitter också en GPS. Planen är att utöka elmopedsflottan till 500 stycken i mitten av 2014.

Användarna behöver vara 21 år gamla och antingen ha ett motorcykelkörkort för 125 kubik eller bilkörkort. De har möjligheten att välja om man vill betala en månadsvis abonnemangskostnad eller för varje enskild tur.

Lokalbefolkningen som använder elmopederna ofta har ett prioriterat pris till en kostnad av €0,45/km, standardpriset är annars €0,55/km. Man kan också välja ett timpris som kostar €4 per timme respektive €5 per timme för standardpriset. Turister betalar dock hela €6 per timme.

Elmopederna får skjutsa en passagerare och även hjälmar hålls tillgängliga för säkerhet. Som Motit-kund ingår också en försäkring med en självrisk på €50.

Konceptet med elmopeder, elbilar eller eldrivna stadsfordon så som lilla Twizy, lämpar sig riktigt bra för dessa ändamål och kan ge synergieffekter som t ex uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur. Om man bortser från de enstaka lokala och mindre elbilspooler som har byggts upp, saknas det tyvärr fortfarande någon större aktör i Sverige som satsar på detta koncept.

Frågan är hur länge vi ska vänta innan någon vågar ta stafettpinnen i Sverige?

Etiketter: motit elmoped barcelona

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln