Norge sätter 2 nya världsrekord med elbilar

Smockat med elbilar (Foto: Petter Haugneland, Norsk elbilförening) Smockat med elbilar (Foto: Petter Haugneland, Norsk elbilförening)

Att våra grannar i Norge ligger långt fram i elbilsutvecklingen råder det väl ingen tvekan om, men inte ligger de på latsidan för det. I helgen sattes 2 nya världsrekord i Norge som var förknippade med elbilar och fler lär det säkerligen bli.

Det började i fredags då Tesla Motors invigde 6 stycken av sina snabbladdare, kallade Superchargers, inom loppet av några timmar. Norge är det första landet i Europa som får Teslas Superchargers och även om Tesla tidigare har satt upp 18 stycken i USA, är det första gången som 6 stycken Superchargers invigs på en och samma dag.

Superchargers i Norge får en effekt på ca 120 kW vilket gör att en Model S kan ladda med ca 320 km per timme eller en halv laddning på ca 20 min. Det är ännu inte officiellt när eller var nästa europeiska superchargers dyker upp.

Som andra världsrekord samlades samtidigt 260,5 (någon läsare kanske kan förtydliga vad som menas med 0,5) elbilar på en och samma plats. Rekordet är samordnat av WorldEVParade.com och Electric Vehicle Union. EVU är en ideell förening med bas i Norge som globalt vill påverka övergången till elbilar.

När paraden med 260,5 elbilar tillsammans körde 3 olika förutbestämda rutter och samlades på Rådhusplatsen, slogs det gamla rekordet som hölls av London. I paraden samlades alla typer av elbilar, allt ifrån den mindre avancerade Buddy, till Nissan LEAF, Nya Ford Focus Electric och Tesla Model S med flera.

Vad blir näste världsrekord att slå som är förknippat med elbilar tro?

Europeiska Superchargers nu på Teslas hemsida
Europeiska Superchargers nu på Teslas hemsida

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

 • Elbils-Lennart • 4 september 2013 10:38:40
  Nästa världsrekord förknippat med elbilar måste handla om landet med sämst kunskaper om elbilar bland befolkningen, svagast intresse för elbilar bland företagen, snålast stöd för elbilar från myndigheterna och minst chans att nå sina egna miljömål. Sverige är storfavorit!
 • Göran Fredriksson • 3 september 2013 08:01:06
  Tesla visar vägen för andra tillverkare. Bra jobbat!!!!!!
 • daniel • 2 september 2013 10:41:43
  den (bokstavligt talat) halva bilen;
  http://elbil.no/images/stories/Bilder_etter_20130901/blogg-20130902-wpev_holm%C3%A5s_672.jpg

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln