Tesla Superchargers invigs i Norge

Några av de norska Superchargers (Bild: elbil.no) Några av de norska Superchargers (Bild: elbil.no)

Enligt den norska sidan elbil.no kommer Tesla Motors inviga ett helt nätverk av Superchargers i Norge nu på fredag. 6 stycken snabbladdare för Tesla Model S ska invigas en efter en inom loppet av 2 timmar.

Som första land utanför USA får inte helt oväntat vårt grannland Norge ta del av Teslas Supercharges. De 6 anläggningarna öppnas i Lillehammer, Dombås, Gol, Aurland, Brokelandsheia och Lyngdalselva och kommer ha förmodligen att kunna ladda upp till 8 Model S samtidigt på varje laddplats, spekulerar elbil.no.

Teslas Superchargers är uppbyggda av 12 stycken moduler av samma laddare (10kW) som sitter i alla Model S-bilar. Laddarna får då en effekt på upp till 120 kW DC vilket går rakt in i batteriet. Enbart Tesla Model S kan ladda vid dessa stationer, men däremot kan Model S-ägare t ex också ladda i vanliga Typ 2-uttag med 3-fas växelström upp till 20 kW, vilket ger en semi-snabb laddning som komplement utöver normalladdning som kan ske över t ex natten.

I USA har Supercharger-nätverket börjat rulla ut ordentligt och vid årsskiftet ska det vara möjligt att köra sin Model S från östkusten till västkusten, utan att betala någonting och bara genom att använda sig av Superchargers. I slutet av 2015, ska hela USA vara täckt av Superchargers.

Än så länge finns det ingen offentlig plan över utbyggnaden av Superchargers i Europa, men då Tesla sagt att Europa kommer vara en lika stor marknad som USA, kommer gissningsvis en likartad bred utbyggnad att ske under de kommande åren, även i Sverige.

Att inom några år kunna ta en roadtrip ner till franska rivieran utan att behöva betala en krona, låter som ett rätt lockande alternativ. Men först på tur ligger nu invigningen i Norge, sedan får vi se var och hur snabbt de andra Superchargers installeras.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln