Tesla överraskar med vinst för Q2 + första leveranser till Europa

Ut rullar de första Europeiska ägarna av Model S Ut rullar de första Europeiska ägarna av Model S

Inget sker av en slump och att de första leveranserna till Europa och Norge igår skedde samma dag som Tesla återigen spräckte aktieanalytikers förväntningar, överaskade kanske inte så pass mycket som det borde ha gjort.

Tesla redovisar numera sitt resultat på två olika vis pga de nya finansieringsformerna för Model S som lanserades under förra kvartalet. Leasingförsäljning gör att vinsten istället sprids över 3 år och ca 30% av försäljningen i USA sker nu med denna form. Men hur man än räknar, så slog Tesla återigen aktieanalytikernas förväntningar och en nedgång i aktien på nästan 6% under gårdagen, byttes till en uppgång på 14% i efterhandeln.

Posterna för försäljning av ZEV-krediter som gjorde att Tesla lyckades gå med vinst under det första kvartalet, minskade från 68 miljoner usd till 51 miljoner usd. Men samtidigt togs tunga engångskostnader på t ex 11 miljoner usd för att ha betalat tillbaka det federala lånet för tidigt.

Tesla förväntades leverera 4500 Model S under 2:a kvartalet men lyckades få till hela 5150 stycken leveranser. Till detta tillverkades flera hundra bilar som lånebilar till Teslas serviceprogram samt många fler demonstrationsbilar. Produktionen är nu uppe i ca 500 bilar per vecka och det som främst håller tillbaka produktionen nu är att ett fåtal underleverantörer har svårt att justera upp sin produktion vilket skapar flaskhalsar. De som beställer en Tesla idag förväntas ändå få den levererad före årets slut.

Tesla guidar fortfarande för leverans av 21 000 bilar före årets slut och så till vida att inget överaskande sker, verkar det troligt att denna siffra kommer hålla. Under första halvåret har alltså 10 050 Model S levererats och produktionen ska ge drygt 5000 bilar under 3:e kvartalet enligt Musk, men bör enligt produktionssiffrorna 500 bilar per vecka, ge närmare 6000 per kvartal. Många bilar kommer dock befinna sig på båtar under 3:e kvartalet.

Hela rapporten kan du läsa här.

Q&A med analytiker kan du läsa här (behöver registreras gratis).

Igår levererades också de första Model S till Europa och då närmare bestämt till Norge. 13 stycken glada norrmän fick rulla ut med sina nya elbilar på en röd matta samtidigt som anställda och andra applåderade.

Leveranserna till Europa kommer börja långsamt och sakta men säkert öka allt eftersom.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln