Skandinaviens första Tesla Superchargers

6 Tesla Superchargers i Norge invigs snart 6 Tesla Superchargers i Norge invigs snart

För den som följer elbilsmarknaden är det ingen hemlighet att Tesla Motors har sålt många Model S till Norge. Det är också här som Europas och Skandinaviens första Superchargers för Model S kommer invigas, och nu har vi indikationer på var.

Det är på den norska sidan ladestasjoner.no som någon har lagt upp var Tesla har planerat att installera sina norska laddställen för Model S. Laddplatserna ska invigas under hösten, men exakt när och vilken plats som blir först är fortfarande osäkert.

Tesla försöker på ett smart sätt att knyta ihop Oslo, Bergen och Trondheim med 6 planerade laddare, städer där också Tesla redan finns eller kommer öppna inom kort.

Eftersom avstånden mellan laddarna är ca 200 km kan man försöka räkna ut var de skulle placeras även i Sverige. Under en frågestund i Oslo sa Elon att han ville knyta ihop Oslo och Stockholm med superchargers, vilket förmodligen innebär att laddarna kommer sättas upp i närheten av Karlstad och Västerås.

Om Tesla dessutom ska binda ihop Stockholm, Göteborg och Malmö, bör vi förvänta oss superchargers i Norrköping, Jönköping och Markaryd.

Teslas Superchargers i Europa kommer skilja sig från de som finns i USA eftersom de istället för Teslas laddhandske som används i USA, kommer med en egenutvecklad Typ 2-kompatibel laddkontakt i bilen. Det innebär att den är förstärkt till att klara upp till 90 kW DC laddning istället för det ordinarie 43 kW 3-fas AC-laddning som tidigare har varit betraktat som maxeffekten för Typ 2. Det är fortfarande oklart om de Europeiska Model S kommer klara 120 kW laddning som den ska klara av i USA.

Fördelen med Teslas Typ 2-kompatibla laddhandske är att Model S också kan laddas i vanliga Typ 2 uttag med AC-laddning upp till 20 kW (dubbla laddare som tillval). Det förutsätter dock att laddstationen är inkopplad på minst 3x32A 400 VAC för att Model S ska kunna laddas med maxeffekt via AC.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Kalle • 10 augusti 2013 16:23:55
    Ja snubbla över den här videon av en eu speckad model s, och där ser man tydligt en supercharger redan utmarkerad på kartan på center displayen.
    http://www.youtube.com/watch?v=ywcmGl2CL0I&feature=youtube_gdata_player
    1:16 i videon ser man superchargers
  • Lasse • 5 augusti 2013 10:57:17
    Nu börjar det bli riktigt spännande med veckor kvar till leverans av de första Model S bilarna till Sverige och Norge. Har även tänkt på att Karlstad vore ett väldigt bra geografiskt läge med många soltimmar. Ser verkligen fram emot se Model S på de svenska vägarna.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln