Toyota, Nissan, Mitsubishi och Honda i stort samarbete

Japanerna samarbetar i stort laddprojekt Japanerna samarbetar i stort laddprojekt

Ett av de större problemen för att introducera elbilar på marknaden handlar om lättanvänd tillgång till laddinfrastruktur. Det fyra japanska biltillverkarna har nu kommit överens om att arbeta gemensamt i frågan, men stöd kommer också från den japanska regeringen.

Samarbetet handlar om att främja uppbyggandet av laddinfrastruktur och att bygga en laddinfrastruktur som är mer lättanvänd.

Tillsammans med stöd från den japanska regeringen ska de fyra tillverkarna gemensamt stå för en del av kostnaden. Den japanska regeringen har gett ett stöd på 100,5 miljarder yen (motsvarande 6,7 miljarder skr) för att hjälpa till att bygga upp laddinfrastruktur i japan och stödja övergången till eldrivna fordon.

Just nu finns det 1700 stycken snabbladdare i Japan och drygt 3000 publika laddplatser, vilket anses som otillräckligt för en bredare implementering av elbilar.

Toyota, Nissan, Mitsubishi och Honda ska i sitt gemensamma projekt jobba för följande åtgärder:

1.       Främja uppbyggnaden av laddinfrastruktur i Japan med målsättningen 4000 snabbladdare och 8000 publika laddplatser för normalladdning.

2.       Främja uppbyggnaden genom att gemensamt och temporärt stå för en del av kostnaden för uppbyggnad och underhåll.

3.       Bygga ett laddinfrastrukturnätverk som gör det lätt för användarna att använda olika leverantörer. T ex använda 1 kort för att kunna ladda hos samtliga operatörer.

4.       Arbeta tillsammans med myndigheter och kommuner för att främja en marknad som ska ha 15-20% elektrifierade fordon år 2020.

Toyota och Honda har än så länge varit restriktiva då det kommer till rena elbilar, men med denna satsning är det troligt att de inom kort kommer lansera mycket mer än de mindre testflottor som rullar ute i världen.

 Att den japanska regeringen främjar laddinfrastrukturuppbyggnad med 6,7 miljarder svenska kronor måste också som en fotnot anses som anmärkningsvärt. Frågan är om Japan Today blandade ihop siffrorna eller om detta verkligen stämmer?

(Källa: Japantoday.com)

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Elon • 30 juli 2013 23:45:29
    Flera av de företag som tillverkar batterier är Japanska. Genom att se till att batteribilar används storskaligt i Japan så visar man andra länder att det fungerar, vilket betyder exportintäkter för Japan i form av laddteknik och batterier.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln