Elbilar säljer bättre än hybrider

Nu går det undan Nu går det undan

Det finns de som fortfarande påstår att elbilar är en flopp och aldrig kommer att nå en massmarknad. Men i förra veckan tweetad US Department of Energy en intressant bild som borde få den mest tveksamme till att förstå att elbilarna är här för att stanna.

Elbilar i form av batteribilar och laddhybrider (BEVs, EREVs och PHEVs) säljer bra mycket bättre än vad vanliga hybridbilar (HEVs) gjorde sina första år på marknaden enligt US department of energys sammanställning över försäljningen de första 30 månaderna.

Visserligen visar grafen enbart försäljningen i USA, men det ger ändå hint om hur utvecklingen ser ut globalt. Scientific American släppte för några månader sedan en liknande graf som också visade på ett bättre mottagande av elbilar än hybrider.

Naturligtvis ska man väl vara ödmjuk och inse att en hel del av försäljningen av laddhybrider, är en vidareförsäljning av folk som tidigare har kört hybridbilar (t ex Toyota Prius), vilket på ett enkelt sätt skapar volymer i denna graf. Förmodligen hade det inte sett fullt lika positivt ut om endast batteribilar hade varit med i grafen. Men då de flesta likställer BEVs med PHEVs, speciellt ur ett politiskt perspektiv, får man väl se just den biten som oväsentligt.

Så vitt vi vet finns det ingen i Sverige som har tagit fram denna typ av statistik, det vi däremot kan säga är att 51% av elbilsbeståndet i Sverige är laddhybrider och 49% är batteribilar. Men denna fördelning kan mycket väl förändras under hösten då flertalet nya battteribilar lanseras på den svenska marknaden.

Så trots att det i endast finns 2515 laddbara bilar i Sverige och många ställer sig tveksamma till om de verkligen ska installera laddplatser för elbilar, ska dessa tveksamma individer hänvisas till denna artikel. För nu går det undan och vi behöver fler offentliga laddplatser, vare sig det gäller laddhybrider eller batteribilar.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln