Hur snabbt kan man ladda en elbil?

30 minuter är inte tillräckligt snabbt för Tesla 30 minuter är inte tillräckligt snabbt för Tesla

Det var mer eller mindre frågan som ställdes till Teslas tekniska chefsingenjör JB Straubel av tidningen MIT Technology Review. Även om Tesla har ett teknologiskt försprång till de konventionella biltillverkarna, är det uppenbart att Tesla inte ligger på latsidan.

Tesla introducerade och återuppväckte tanken om att batteribyten faktiskt kan fungera i praktiken trots tidigare försök av konkursade Better Place. Ett batteribyte som sker på 90 sekunder är bra men kunderna vill också kunna ladda snabbt.

Deras ”Superchargers” kan redan idag ladda med 120 kW och är ca 2 ½ gånger snabbare än de vanliga CHAdeMO och kommande CCS laddarna och ger en Model S 80% på ca 25-30 minuter. Men Tesla nöjer sig inte med detta, de vill att det ska gå att ladda snabbare.

I framtiden ska en Model S kunna laddas på 5-10 minuter enligt JB Straubel. Till MIT Technology Review säger han ”Det kommer inte hända om 1 år. Det kommer att bli svårt, men jag tror att vi kan klara att komma ner i 5-10 minuter. För att det ska fungera måste det vara designat och perfekt synkroniserat”.

Att ladda med så höga effekter kräver enormt höga strömstyrkor och det är inte helt lätt att få detta att fungera med bakomliggande el-infrastruktur. Med all sannolikhet kommer Tesla därför att nyttja sin batteriteknologi till att lagra ström lokalt då laddarna inte används och på så vis få till höga effekter utan att kräva för mycket från det lokala elnätet.

Detta är ett koncept som också andra ordinarie laddinfrastrukturtillverkare har börjat titta på. Genom att bygga in batterier i laddstationen kan man undvika att säkra upp den lokala infrastrukturen och därigenom undgå höga anslutningsavgifter. Nackdelen är att om det blir hög användning av laddaren behöver systemet tid till att ladda upp sina batterier innan det kan ladda på hög effekt igen.

Hur som helst ska det bli spännande att se om och när Tesla lanserar sin 5 minuters ”HyperCharger”.

Etiketter: tesla snabbladdning

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln