Fastned-projektet riskerar fallera pga rättstvist

Uppretade mackägare vill inte se detta Uppretade mackägare vill inte se detta

Precis då vi alla hade glädjen att se ett projekt som satsar helhjärtat på uppbyggnad av laddinfrastruktur, riskerar allt att krascha redan innan det börjat. Fastned står nu inför en tuff rättstvist med uppretade stationsägare.

Fastned meddelade i förra veckan att de skulle sätta upp mer än 200 stycken snabbladdare i samarbete med ABB och täcka hela det Nederländska landskapet. Installationerna skulle stå klara redan om 18 månader och klara av båda AC och DC snabbladdning och solcellpaneler skulle producera energin.

Men nu står 26 stycken mackägare står bakom en stämningsansökan mot Fastned i Holland och hela projektet riskerar att krascha innan det ens har startat.

De uppretade mackägarna har beskrivit två anledningar till varför Fastned inte ska få fullfölja sitt projekt.

Först kommer frågan om ”el” är att anses som ett bränsle eller ej. Enligt vissa lagar har nämligen stationsägarna ensamrätt i Holland att förse bilar med bränsle.

Som andra punkt är mackägarna rädda för att Fastned ska öppna någon sorts affär med snacksförsäljning i samband med snabbladdarna vilket skapar en felaktig konkurrens, anser stationsägarna.

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Dan Ingelsson • 17 juli 2013 13:56:31
    Om dom Holländska mackägarna är smarta så håller dom tyst, och kompletterar sina fossilmackar med snabbladdare dom också. Ingen politiker med självbevarelsedrift kommer ge mackägarna rätt i denna fråga, och om det i nuläget ser ut som en rent juridisk fråga, så kommer den att bli politisk, varvid lagen kommer att "modifieras". Det finns ett ordspråk som heter "anpassa dig eller dö"
  • Kalle • 17 juli 2013 12:49:17
    "Enligt visa lagar har nämligen stationsägarna ensamrätt i Holland att förse bilar med bränsle."
    Om de vinner den tvisten, får man inte ladda hemma då?

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln