Supermiljöbilspremien klarar halvårsskiftet, men inte mycket mer

Skynda att fynda, snart är premien slut Skynda att fynda, snart är premien slut

Ett av det få konkreta bidragen till de som köper en elbil i Sverige idag är Supermiljöbilspremien. Bidraget på 40 000 kronor betalas ut när ett godkänt fordon registrerats på den första ägaren av fordonet. Men då bidraget både har ett finansiellt tak och ett slutdatum, är det intressant att följa Transportstyrelsens redovisningar.

För 2012 fanns det medel avsatta till endast 500 bilar, för 2013 2000 bilar och för 2014 2500 bilar, Supermiljöbilspremien är också tidsbegränsad till 2014-12-31. Men redan framåt senhösten 2012 hade 2012 års supermiljöbilspremier tagit slut och det började då norpas från 2013 års budget.

Hittills i år 2013-07-09 har Transportstyrelsen betalat ut 1060 premier på 40 000:-. Det innebär att vi halvvägs in på året trots allt ligger i ganska god fas med de budgeterade medlen för 2013. Men det intressanta i sammanhanget är att flertalet av de modeller som förväntades lyfta årets elbilsförsäljning, har inte börjat levereras än.

Laddaelbilen.se förutspådde tidigt under året att 2013 års premier skulle vara slut redan i september eller oktober, men flera av årets nya modeller har som sagt blivit försenade. Med mindre än hälften av årets budget kvar och hela 7 nya modeller som ska introduceras under 2013, kan vi med all sannolikhet säga att Transportstyrelsens budget på 2000 bilar 2013, ej kommer att hålla.

Sannolikt kommer den största beståndsökningen av elbilar ske under november och december vilket kan göra att 2014 års budget börjar med ett rejält underskott. Flertalet av de som köper en elbil under årets sista månader, kan alltså bli tvingade till att vänta på sin premie i ett par månader om det vill sig illa.

Då regeringens utredning om en fossiloberoende fordonsflotta börjar lida mot sitt slut, är det sannolikt så att inga av utrednings förslag kommer omsättas i praktik före halvårsskiftet 2015 alternativt januari 2016. Om 2014 börjar med ett underskott och pengarna tog slut i förtid både 2012 och 2013, är det även sannolikt att budgeten för 2014 inte kommer att hålla.

Den stora frågan man därför redan nu bör ställa sig är vad som ska ersätta Supermiljöbilspremien i slutet av 2014 och under 2015? Ett glapp utan några som helst incitament under 1 – 1 ½ år känns orimligt i dagens läge och att fortsätta med Supermiljöbilspremien känns bara urbota dumt.

Vad tycker ni ska ske? 

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln