Är Fastneds köp av 200 snabbladdare för extremt?

Snabbladdare med solcellstak Snabbladdare med solcellstak

En ny aktör i Holland som heter Fastned har bestämt dig för att snabbladdning är rätt väg att gå. Med mer än 200 snabbladdare som har beställts från ABB kommer Hollands nät av snabbladdare öka med mer än 400% på 18 månader.

Fastned bildades 2011 och har som målsättning att vara den ledande laddinfrastrukturleverantören i Holland. För att lyckas med detta har de köpt in 200 snabbladdare som alla ska sättas upp under de kommande 18 månaderna.

Även om satsningen är extremt positiv, bör den också anses som relativt extremt. Dels med tanke på att det redan idag finns drygt 50 stycken CHAdeMO laddare uppsatta i Holland och dels pga de begränsade utbudet av elbilar som faktiskt kan nyttja snabbladdarna.

Enligt statistik från mars 2013 fanns det då 8239 laddbara elbilar i Holland, av dessa var 5690 laddhybrider och endast 2009 stycken var rena elbilar. Men av dessa rena elbilar var endast 1133 stycken CHAdeMO-kompatibla.

Det bör rimligtvis ha tillkommit en hel del snabbladdande elbilar under de senaste månaderna, men frågan är om det investeringen på 200 snabbladdare i dagsläget är rimlig med tanke på underlaget. Kommer verkligen beståndet av snabbladdande bilar öka i den omfattning som snabbladdarna sätts upp, eller har Fastned tagit sig vatten över huvudet?

Frågan som många gånger tas upp är om Hönan eller Ägget ska komma först. I Hollands fall är det tydligt att det i dagsläget är satsningen på laddinfrastruktur är viktigast, det ska samtidigt bli intressant att se om Fastneds tillväxtplaner kommer påverka försäljningen av rena elbilar positivt i Holland.Vad tycker ni om Fastneds beslut att köpa in drygt 200 snabbladdare, är det rimligt eller för extremt?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Nicklas • 10 juli 2013 15:43:32
    Men visst är det kanske lite extremt med 200 snabbladdare, fast efter att nu i Danmark kunnat åka runt i halva landet utan att behöva tänka på räckvidd har vi blivit lite bortskämda :-)

    Clever-nätverket är mycket trevligt här!
  • Nicklas • 10 juli 2013 15:07:51
    Precis i detta nu står vi i kö till Juvelen på Djurs Sommerland i Danmark dit vi kört med vår Nissan Leaf genom Danmark ca 120 problemfria mil... Det ska bli spännande att besöka Holland på nästa bilsemester :-)
    - det är ju inte bara för de inhemska invånarna man bygger snabbladdare... en snabbladdare är ju precis lika mycket en motivering för folk att resa dit och sedan hem igen :-)

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln