Nya Volvo C30 electric är grunden till Volvos kommande elbilar

Mer kraft Mer kraft

Det har varit lite segt med Volvos elbilar. Visserligen har V60 laddhybrid sålt över förväntan och produktionen ökats avsevärt, men de helt batteridrivna elbilarna har lyst med sin frånvaro – ja i alla fall om man bortser från Volvos testflotta av C30 electric, som nu har kommit i en uppdaterad version.

C30 electric började som ett svartjobb hos Volvo personvagnar som i samarbete med Energimyndigheten utvecklades till några hundra handbyggda elbilar. Tekniken och drivlinan har fungerat bra men den största svagheten i elbilen var den begränsade laddeffekten på 3,6 kW.

Volvo löste problemet genom att ta in Siemens som teknikpartner och har i den nya modellen hottat upp effekten med AC-laddning till 22 kW, eller rättare sagt 3-fas 32 A med typ 2 handske.

Siemens bilen har dessutom fått en starkare elmotor, blivit lite energieffektivare och likväl även förlängt räckvidden något till NEDC siffran 163 km. Dessutom finns lite extra finesser som nyckellös start och blåtand. Accelerationen mellan 70-100 är kännbart kraftigare än i den äldre modellen.

Volvo kommer att tillverka 100 bilar tillsammans med Siemens för att bygga vidare på den testflotta med äldre C30 electric, men 50 av bilarna kommer dock att gå till Siemens själva. Av kvarvarande 50 kommer 10 gå till Norge och 40 till Sverige. Vilka kunderna är, är än så länge hemligt.

Som bekant är C30 som modell död hos Volvo Personvagnar men tekniken som Volvo ”leker” med är fullt kompetent att användas i en produktionsbil med volym. Att bygga in denna elbilsteknik i en befintlig modell t ex en V40, borde inte orsaka några större bekymmer eller FoU-arbete för Volvos del, tekniken är mer mogen och grunden till Volvos kommande batteribilar är lagd.

Om och när Volvo släpper en batteribil ligger främst på ledningens intresse för sakfrågan. Kommer tyskarnas lanseringar bära frukt och volymer skapas, lär det förmodligen inte ta många månader innan ett beslut fattas om att tekniken ska in i det befintliga modellprogrammet. Ett beslut som kommer kunna omsättas i praktik mycket snabbt.

Volvo C30 med Siemens teknologi finns att beskåda under Almedalsveckan.

När tycker du att Volvo bör släppa in mer elbilsteknologi i sitt modellprogram?

Etiketter: volvo c30 siemens

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Kalle • 4 juli 2013 10:33:19
    Jag tycker att de flästa elbilar nu för tiden verkar gilla ett batteri på runt 20 kwh me en reckvid på 10-20 mil, För mig är 30 mil nån psykologisk gräns som jag gärna vill komma up i. Jag vet att jag sällan åker så långt men det är alltid skönt med lite extra. Jag tycker de ska i alla fall dubla batteriet

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln