Tesla samlar namnunderskrifter till Obama

Vill du stödja Tesla? Vill du stödja Tesla?

Det råder ingen tvekan om att Tesla Motors utmanar bilindustrin att förändra sig. Men det är inte utan att det har blossat upp en rejäl strid om hur Tesla ska få sälja sina bilar. Nu samlar Tesla Motors ihop namnunderskrifter i ett försök att lyfta frågan på regeringsnivå.

I USA säljer alla biltillverkare sina bilar via återförsäljare och Tesla har flera gånger varit tvingade till att försvara sin direktförsäljningsmetod i amerikanska domstolar. Lagen är svårtolkad och flera olika försök att hindra Tesla har gjorts.

Tesla argumenterar att det enda sättet för Tesla Motors att bli ett framgångsrikt företag är att kontrollera sin egen försäljning. Skulle Teslas elbilar säljas i under samma premisser som vanliga bilar, anser Tesla att risken är stor att försäljaren hellre säljer en bil som behöver mycket mer service och underhåll vilket underminerar Teslas verksamhet.

Även om flertalet bilsäljare blir mer och mer pålästa inom elbilar, är det förståeligt att Tesla vill försvara sin direktförsäljningsmodell. Dels bibehålls högre marginaler, dels kontrolleras andrahandsmarknaden bättre och dels skapas en högre specialistkunskap kring Teslas elbilar vilket ger en bättre kundservice och köpupplevelse.

Återförsäljare i flera stater i USA har dock stämt Tesla flertalet gånger och utfallet har varit med blandade resultat. För ett mindre biltillverkarföretag som Tesla är det naturligtvis enormt jobbigt att varje gång behöva försvara sin sak och naturligtvis är det förknippat med rättskostnader som istället skulle kunna läggas på forskning och utveckling av Teslas kommande modellutbud.

Tesla har därför tagit saken i ett steg längre och använt en folklig process som heter ”We the People” där de begär att President Obamas administration avgör saken en gång för alla. Utmaningen handlar om att samla ihop 100 000 namnunderskrifter till och med fredag denna vecka.

Rubriken lyder ”Tillåt Tesla att sälja direkt till konsumenter i alla USAs 50 stater.”

”Tesla Motors bör inte hindras av enskilda stater från att sälja bilar direkt till konsumenter. Statliga lagstiftare försöker orättvist skydda bilåterförsäljare från konkurrens. Tesla ger konkurrens, vilket är bra för konsumenterna.”

Än så länge har Tesla fått ihop drygt 77 000 namnunderskrifter, varav merparten under föregående vecka. Om man som svensk vill stödja Tesla Motors arbete i USA (och indirekt i resten av världen) med direktförsäljning, går det bra att även signera härifrån. Signeringen tar ungefär 1-2 minuter och görs via denna länk.

https://petitions.whitehouse.gov/petition/allow-tesla-motors-sell-directly-consumers-all-50-states/bFN7NHQR

 

Etiketter: elbilar tesla usa

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

  • Laddaelbilen.se • 1 juli 2013 23:19:26
    Tack Kalle, nu ska länken fungera.
  • kalle • 1 juli 2013 21:22:26
    länken verkar inte fungera, men adresen verkar vara rett, prova coppy paste adressen in i webbläsaren om de inte funkar
    https://petitions.whitehouse.gov/petition/allow-tesla-motors-sell-directly-consumers-all-50-states/bFN7NHQR

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln