Parkeringsproblem för elbilar

Omöjligt att ladda elbilen. Omöjligt att ladda elbilen.

Det är inte lätt att hitta parkeringsplats i Stockholm, än mindre att hitta parkeringsplats för elbilar. När man som elbilist anländer till ett tidigare känt ställe för laddning, möts man allt som oftast av ”fossildrivna” bilar som står parkerade på platsen. Laddningen blir oftast omöjlig.

Ju svårare det blir att finna parkeringsplatser i våra storstäder, desto oftare möts man av fossilbilar på elbilsparkeringar. Då fler och fler parkeringsplatser försvinner lär vi därför med all sannolikhet också se en ökad andel arga elbilsanvändare.

Därför måste något extremt göras åt bilar som inte är berättigade till att stå på elbilsparkeringar och hindrar elbilar från att ladda.

Även om böter är en kraftfull åtgärd, är det tyvärr allt för sällan som dessa bilister bötfälls för felparkering. Men om böter är det kraftfullaste åtgärden man kan ta för att hindra felparkeringar på elbilsplatser, bör vi snarast se en kraftåtgärd i form av fördubbling av felparkeringsavgiften och extra kontroller på dessa platser.

Men det finns ännu kraftfullare åtgärder.

När man parkerar fel i USA finns det ofta en stor risk att bilen snabbt blir upplyft och bortbogserad. Ägaren får skämmas ordentligt genom att åka till en upphämtningsplats och betala dyra pengar och tid. I Sverige händer detta i stort sett aldrig om bilen inte är i vägen under en längre tidsperiod.

Men säg dock den elbilist som inte hade önskat att det fanns ett nummer bredvid laddplatsen dit man kunde ringa för att direkt få den felparkerade ”fossilbilen” bortbogserad. Detta är kanske den mest effektiva åtgärden som skulle kunna hindra fossilbilar att parkera på elbilsparkeringar.

För säg den bilist med förbränningsmotor som inte skulle uppmärksamma skylten:

”Bilar med förbränningsmotor bogseras till upphämtningsplats. 5000:- i Böter”.

Skulle folk bli förbannade? Ja, troligen. Skulle det vara effektivt? Ja, Absolut.

Hur tycker ni att man ska handskas med problemet?

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

 • Pernilla • 5 november 2014 19:33:15
  Tycker det verkar som en god ide. Det behövs något som gör att man inte tar risken att stå på elplatserna med fossilbilar. Tyvärr finns det alldeles för många som inte respekterar dessa platser vilket är retfullt när man behöver ladda sin bil!
 • Kalle • 14 juni 2013 17:27:40
  Hur är reglerna kring de här, kan man inte bara ringa och tipsa gatukontoret eller nått så får de komma o bötfälla bilarna? Eller är det laglit att parkera där?
  Vad händer om man parkerar vid en pump på macken? Borde va samma regler
 • Nicklas • 14 juni 2013 17:00:38
  Lika illa tycker jag det är när elbilar står på laddplatser utan att vara inkopplade...

  På dessa platser ska det om något stå en inpluggad elbil. Allt annat borde åtminstone resultera i böter (även för opluggade elbilar).
 • Lasse • 14 juni 2013 13:29:23
  På Hawaii har dom en lag mot denna typ av överträdelse. Har även dykt upp ett fenomen i USA där elbilar parkerar bakom dessa förbränningsbilar dels för att komma åt laddkontakten men även för att blockera den bil. Men risken med det i Sverige känns ju snarare att elbilen som skulle blockera skulle åka dit på det.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln