Ford startar europeisk produktion av Focus Electric

Snart i en bilhandel nära dig. Snart i en bilhandel nära dig.

Den amerikanska marknaden har fått möjlighet att köpa den helt eldrivna Ford Focus under ca 1 års tid. Nu är tiden kommen för att Europa ska få känna på Fords eldrift då den europeiska produktionen av Focus Electric idag startade i Fords fabrik i Saarlouis i Tyskland.

När Ford Focus Electric introducerades i USA för ungefär ett år sedan var det många som trodde att den skulle konkurrera ut Nissan LEAF. Men Fords engagemang för att sälja elbilar i USA verkar inte ha varit på topp då endast 723 Focus Electric har sålts på hemma marknaden i år. Det kan jämföras med Nissan LEAFs drygt 10 gånger högre försäljning på 7 614 stycken under 2013 i USA.

Då Ford lanserade Focus Electric pratades det rätt mycket om att bilen hade en 6,6kW laddare som kunde ladda bilen dubbelt så snabbt som en Nissan LEAF. Men Nissan kontrade mycket snabbt och innan Focus Electric ens hade börjat produceras i Europa hade Nissan redan fått ut sin nya LEAF som också innehåller 6,6 kW laddaren.

En nackdel med Ford Focus är att den tyvärr saknar möjlighet till att snabbladdas med likström. Lite märkligt kan tyckas eftersom Ford också är med i CCS samarbetet för Combo-laddning. Flera hade hoppats på att Ford kanske skulle göra en mindre förändring och stoppa in detta i 2014 års modell, men Ford säger nu att inte förändringar kommer att ske med bilen under detta år.

I USA har bilens pris legat på runt $ 40 000 vilket får anses som väldigt dyrt med tanke på att Nissan har både sänkt och diversifierat sina priser på LEAF som man kan få för under $ 29 000 idag före incitament.

I Sverige ryktades det i höstas om att Focus Electric skulle prissättas mycket konkurranskraftigt mot Nissan LEAF och till och med kanske bli något billigare. Men sedan dess har som sagt Nissan både kommit ut med nya modeller och sänkt sina priser.

Till det positiva ska sägas att Ford Focus Electric är en mycket snygg elbil och kan säkert attrahera det klientelet som anser att LEAFens formspråk är något för avantgardiskt. Focus Electric har premiär i Sverige framåt september/oktober. Det ska bli spännande att se hur prissättning och mottagande blir då.

Nedan är en film som visar Focus Electric på produktionslinan.

Etiketter: leaf nissan eu ford focus

Kommentera gärna:

Laddaelbilen.se ansvarar ej för innehållet i kommentarerna. Genom att kommentera innehållet godkänner ni också våra allmänna villkor om användaruppförande enligt §5.Ej relaterade inlägg kommer att plockas bort.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln